Купус у бурету прекријте кесом пуном воде: Најбољи трикови за кисељење које нисте знали!

Kolubara

Вријеме спремања зимнице увелико је почело, а након ајвара домаћице се бацају на кисељење купуса.

Ипак, многима се и након вишегодишњег искуства догоди да им укисељен купус брзо пропадне.

Зато вам доносимо неколико трикова који ће то сигурно спријечити, као и основна правила због којих ће најљепша туршија успјети и почетницима!

Најпростији рецепт

На 30 кг купуса ставља се килограм соли. Скину се први листови, на коријену се ножем зареже крстић и главице се ређају у буре. С обзиром да су округле и да их је немогуће лијепо сложити, неколико главица купуса треба пресјећи на четвртине и половине и њих угурати између цијелих главица како би све главице чврсто стајале.

Затим се налива вода у буре, тако да буде два прста изнад главица на врху, па се одозго стави дрвени или пластични притискач.

Преко притискача људи обично стављају камен или већу теглу напуњену водом, и то је у реду када је буре пуно до врха. Али, ако вам је остало простора, ризикујете да се купус брже поквари, због дотока ваздуха. У овом случају најбоље је напунити већу најлон кесу водом и ставити је преко купуса.

Без претакања расола

Да не бисте морали да претачете расол, предлажемо сљедећи трик – преко притискача или кесе с водом раширите гушћу памучну крпу, па на њу ставите још соли. Тако ће се со полако отапати и падати до дна бурета.

Температура је важна

Док се не укисели (око мјесец дана), купус мора да стоји на собној температури. Не смије да буде много хладно. На хладније место купус треба премјестити касније, где температура не би требало да прелази 5 степени (подрум, гаража…)

Контролишите количину воде

Током мјесец дана кисељења повремено треба контролисати количину воде у бурету, нарочито првих дана. Купус не смије да буде ван воде, па је доливајте по потреби. Ако користите камен или теглу, обавезно их испирајте бар сваки други дан.

Извор: агросавјет

MD MONTEL