Неки су старији и од 90: Све више пензионера има проблема с кокаином

JP Putevi Brcko

Најновије истраживање британске Државне здравствене службе (НХС) открило је шокантан податак о порасту броја старијих особа које користе кокаин, а међу њима има и старијих од 90 година.

У извјештају стоји да је током прошле године десет особа у доби између 90 и 99 година примљено у болницу због ‘проблема с менталним здрављем“ и ‘поремећајем у понашању’ као посљедице узимања првокласне чисте дроге, пише Хина.

Анализа упућује на пораст броја старијих од 60 који се лијече од менталних поремећаја или поремећаја у понашању због употребе кокаина за чак 88 посто од 2009. године. Наиме, те је године евидентирано 45 пријављених пацијената, а ове године њих 379.

По подацима НХС-а број малољетника хоспитализираних због кориштења кокаина исти је као прошле године, али пет пута већи него прије десет. Др. Emily Finch, психијатар и професор на лондонском Краљевском колеџу сматра да пораст броја пензионера који узимају дрогу има везе најприје са све дужим животним вијеком, с повећањем чистоће дроге те с падом њезине цијене.

Истодобно истиче да је ријеч о дубоко забрињавајућој појави.

„Многи људи нису у довољној мјери свјесни чињенице да употреба кокаина може изазвати проблеме с менталним здрављем, због чега бројни људи заврше у болници“, рекла је др. Finch за Sunday Times.

Извор: Радиосарајево.ба

MD MONTEL