Мислило се да је изумро, а сада се појавио послије 30 година

JP Putevi Brcko

Познат као вијетнамски мишолики јелен, ова врста је уједно и најмањи папкар на свијету, а посљедњи познати примјерак угинуо је 1990. године, наводи часопис Нејчер еколоџи енд еволушон (Nature Ecology and Evolution).

Врста, која носи латински назив Tragulus versicolor, први пут је научно описана 1910. године на основу неколико примјерака који су виђени у џунгли око 450 километара сјевероисточно од града Хо Ши Мин.

Због чињенице да ниједан примјерак није виђен од 1990. године, стручњаци су претпостављали да је врста изумрла, понајвише због изловљавања и уништавања станишта услијед ширења пољопривредних газдинстава.

Међутим, вијетнамски биолог Ан Нгујен, који ради за групу за заштиту животиња „Глобал вајлдлајф“ и студент је на Институту у Лајбницу, већ неко вријеме желио је да утврди да ли су претпоставке тачне или не.

Заједно са колегама Барнијем Лонгом и Ендрјуом Тилкером запутио се у вијетнамске џунгле посјећујући села и распитујући се код локалног становништва.

На основу неких свједочанстава, поставили су 30 камера које се активирају на покрет.

„Резултати су невероватни. Био сам пресрећан када смо провјеравали камере и затекли снимке и фотографије“, рекао је Нгујен.

Извор: РТС, Nature

MD MONTEL