НАПАДНУТ СНЕГ У ДОЛАСКУ СА СВИХ СТРАНА

JP Putevi Brcko

Коначно можемо сви да одахнемо. Решене су све административне препреке које су спречавале „избор“ извођача радова на чишћења обилазнице и Кондоминијума током снежних падавина.

Да ли би ово требало да значи да снег може да почне да пада? Да ли би ово требало да значи да у  Кондоминијуму надлежни неће бити изненађени падавинама у децембру? Да ли би ово требало да значи да неће улице бити затрпане и непроходне као и претходних година? Не, ово ама баш ништа од овога не значи!!!

Административне препреке су имале огромне рупе те је овај посао могао припасти (да не да лепи Бог) некој фирми „са стране“ и ето проблема… одоше премије на плате у ветар запосленима у фирми/предузећу/подузећу, за одржавање путева/путова/цеста – што би рекли поједини у Скупштини Кондоминијума.

Комплетна процедура, тврде у овом предузећу, била је по принципу потегни, а мало ми га рођо и повуци јер су конкуренти хтели да се жале на расписани јавни позив.

Чуј да се неко жали!?! На шта да се жали јбт? Одакле некоме право да се уопште жали? Па тоталну контролу и доминацију у Кондоминијуму има појединац. Он је Тито, тата или бабо у Кондоминијуму. Може и како хоће и докле хоће и колико може! А може, рецимо, да конкуренте разјурили чопоративним притиском преко Скупштине, преко Владе или преко Правобранилаштва што је тако и било и када су рупе у административним препрекама запушене, коначно је „изабран“ извођач радова.

Направљен је и детаљни план одбране Кондоминијума.

„Тешка артиљерија“ у облику трактора браниће Кондоминијум са Истока 1 и 2 као и зону одбране са Запада. Исти извођач ће ове године бранити од снега и вољену и никад комисијски употребном дозволом пуштену у рад и обилазницу. Добијено је и обећање од извођача радова да ће обилазница, у народу познатија као „Гараво сокаче“ бити боље брањена од коте 255 на Церу.

Стабилнофинансијски и високонаплативи паркинг простор и ове зиме биће брањен лопатама марке „Мастер ИЛТ 41“ и чувеним лопатама „Алпина АЛ57“ која је страх и трепет за снег.

Цена за одбрану Кондоминијума од напада озлогашеног снега је веома прихватљива. Ситница. Готово премизерна. Ма џаб-џабе. Обезбеђено је око 600 хиљада КМ за одбрану Исток 1 и 2 као и за Запад док је за град обезбеђено тричавих 400 хиљада КМ. Непресушни извор зараде – паркинг простор са све безћириличним паркоматима – премалих 70 хиљада КМ.

За финансирање чишћења обилазнице – предвиђено је око 127 хиљада али верујемо да ће то све бити премало и стога подсећамо да Скупштина узме у разматрање нови, лепши и већи буџета за ово предузеће. На крају крајева биће додатних трошкова око чишћења појединих политичких сокачића. Јесте да је уложено једва милиончи и двестотинак хиљада КМ али нема смисла да политичари у својим сокачићима лопатају снег властитим знојем.

У сваком случају, све што је договорено најбитније је да се име извођача радова још увек и не зна и још битније је да запослени добију провизију на плате.

Оно што верујемо да ће многе мештане Кондоминијума обрадовати је чињеница да ће и ове зиме имати прилику да са поносом виде грталицу на терену – бар једном током целе зиме!

MD MONTEL