Откривена нова бисте комаданта Бошка Перића Пеше

Kolubara

На 25. годишњицу од погибије комаданта Бошка Перића Пеше, откривена је и освештан нова биста на његовом гробу у Ражљеву, која је прошле године украдена.

Откривању бисте присутвовали су чланови Пешине породице, припадници његове јединице и бројни званичници, који су положили вијенце на Пешин гроб.

Нова биста постављена је на инцијативу министра рада и борачко-инвалидске заштите Душка Милуновића и министар енергетике и рударства Петра Ђокића.

Министар Милуновић је овом приликом истакао да је то најмање што се може учинити за овог ратног хероја.

„Овдје је био у питању један вандалски чин и онај ко је то учинио сигурно му неће донијети срећу. Бисту смо обновили великом српском хероју који нас је задужио“, рекао је Милуновић.

Комадант Прве посавске бригаде генерал Милорад Кутлешић истиче да му је најтежи тренутак током ратних дејтсава био 14. новембар прије 25 година када су му јавили да је Пеша погинуо.

„У мојој бригади погинуло је 478 бораца, највећи ударац за мене био је кад је погинуо Пеша. Он је био примјер свим војницима“, рекао је Кутлешић.

Замјеник комаданта у Пешиној јединици Перо Пантић каже да се тог дана када је Пеша погинуо јасно сјећа, као и да је командат Пеша био борац за примјер.

„Сјећам се као тог дана као данас. Он је био велики човјек прије свега, а наша јединица је била без мрља, која се борила за свој народ“,  рекао је Пантић.

Пешина сестра Сенка Перић је захвална је свима који чувају сјећање на њега и додаје да је он био и остао понос њихове породице.

„Ја се поносим њиме, као и цијела моја породица. Хвала свима што су се окупили у оволиком броју и што чувају сјећање на мој брата“, рекла је Сенка Перић.

Специјална јединица Прве посавске бригаде Бошко Перић Пеша формирана је 1. априла 1993. године, а за вријеме одбрамбено – отаџбинског рата погинуло је 19 њених припадника.

Пеша је погинуо 14. новембра 1997 . на брду Лисача на Мајевици.

Извор: РадиоБрчко

MD MONTEL