На данашњи дан упокојио се у Господу патријарх српски Павле

JP Putevi Brcko

Патријарх српски Павле Стојчевић био је 44. врховни поглавар Српске православне цркве и на трону Светог Саве је провео пуних 19 година од 1990. до 2009. године.

Живјео је као да ће му сваки дан бити судњи и свака ријеч посљедња, испуњавајући сопствене ријечи: ”Кад се човек роди, цијели свијет се радује, а само он плаче. Али треба да живи тако да, кад умре, цијели свијет плаче а само он се радује“.

У Метохији и на Косову богослужио је 34 љета

Његова светост патријарх српски Павле памти се као човјек мира и поштовања међу људима, ма које вјере били. Тако је по устоличењу приликом првог боравка у Дреници у Девичу, једном од омиљених манастира у Метохији, поручио: „Мир, слога, братство, правда и онда ће Бог бити с нама, цар мира, па ћемо моћи одољети и ми сви људи добре воље свему ономе што није добро.“

На севјеру Косова некадашњем епископу рашко-призренском, подигнут је споменик у Лепосавићу.

Бронзана фигура Његове светости патријарха Павла као да благосиља вијернике и добронамернике у порти Храма Светог Василија Острошког.

„Младом академском вајару Миленку Баловићу из Рашке био је повјерен задатак. Дуго је трајала израда, и ево – монументални споменик“, каже протојереј-ставрофор Миломир Влашковић, старешина храма Светог Василија Острошког у Лепосавићу.

У власништву Библиотеке Патријаршије Српске православне цркве је колекција од 10.000 књига патријарха Павла. Већину чине оне које су аутори и издавачи посветили Његовој светости.

„Реч је о истинској библиотеци која је укључивала целокупну историју књиге свих народа на мноштво језика“, каже Његово преосвештенство Давид, владика Епархије крушевачке.

Издавачки фонд Архиепископије београдско-карловачке објавио је Сабрана дјела и малу религиозну библиотеку омиљеног патријарха који је био изузетно посвећен косовско-метохијским светињама.

„Био сам 34 године на Косову па знам те прилике и неприлике које су и онда имали и сада порушене цркве. Знам у Ђаковици и редом. Надам се да ће ипак и у свету доћи до тога да је то једна општа вредност коју треба да сачувамо за Европу и за будуће генерације“, говорио је патријарх Павле.

Својеврсно свједочанство о уништавању српске прошлости јесте и Зборник годишњих извјештаја некадашњег епископа, његове светости Павла – Распето Косово.

MD MONTEL