ЕТНО-ГРУПА “ЛОЗИЦЕ” – Подмладиле састав

JP Putevi Brcko

Четврту годину од оснивања, женска етно-група “Лозице” обележава у подмлађеном саставу, а према речима Дуње Блажић, оснивача и уметничког руководиоца овог певачког састава, тек им предстоје нови пројекти и реализација планова које су пред себе поставиле.

После бројних наступа и промена састава, у групи је данас седам чланица које негују музичку традицију и специфичан начин интерпретирања мелодија, такозвано певање из грла, са отвореним и наглашеним вокалима. Њихово певање привукло је пажњу па их публика често може чути на различитим манифестацијама и фестивалима који негују изворни мелос.

– Састав је формиран 11. новембра 2015. године и било нас је седам у групи, али због различитих обавеза, постава се мењала тако да смо у једном периоду наступале и као трио. Сада нас је поново седам и у саставу су поред мене Зорка Мандић, која је ту од почетка, Јована Деспић, сестре Ана и Ања Радисављевић, као и Хелена и Бојана Вујиновић. Бојана је са шеснаест година најмлађа и она нам даје посебну енергију – каже Дуња Блажић.

Она оцењује да иза себе имају успешну сезону и за следећу годину већ најављује нове пројекте међу којима издваја снимање 12 песама посвећених Првом светском рату. Још није договорено да ли ће то бити у виду документарног филма или видео-спотова.

– Снимићемо две обраде, четири песме чији сам ја аутор и шест наменски написаних за “Лозице”, изашлих из пера Петра Петровића од Јадра, за које сам такође написала мелодије. У том пројекту ће нас подржати Центар за културу “Вук Караџић”, 3-Д продукција, локална самоуправа, као и други сарадници. Успоставили смо сарадњу и са Друштвом руско-српског пријатељства, што ће нам омогућити нове наступе, а договорена је и сарадња са Црквеним хором “Сабор српских светитеља” из Бање Ковиљаче – истиче Блажићева.

Први концерт у новом саставу “Лозице” ће имати сутра (18. новембар) на поселу у Крупњу.

Извор: лозничкеновости/С.П.

MD MONTEL