Обичаји на Аранђеловдан: Вјеровање каже да овај анђео силази међу људе као путник или просјак

Kolubara

21. новембра (8. новембра по старом календару)  Српска православна црква слави САБОР СВЕТОГ АРХАНГЕЛА МИХАИЛА- АРАНЂЕЛОВДАН.

Аранђеловдан је дан који је црква посветила у славу свих анђела и првог међу њима, светог архангела Михаила. Вјеровање каже да овај анђео није умро и да даље по потреби силази међу људе, и то као путник или просјак.

Вјерује се да…

Овај празник,  који спада у  три најчешће крсне слава међу Србима, посвећен је Михаилу предводнику војске добрих анђела, који су се, према предању, супротставили силама злих и палих анђела.

Архангел Михаило је на иконама  представљен у војводском одијелу, у једној руци држи мач, а у другој теразије. Вјерује се да архангел Михаило прихвата душе умрлих и да, мјерећи њихова добра и зла дјела на земљи, их шаље у рај или пакао. Он се сматра чуварем православне вјере и борцем против јереси.

Ова вјеровања на Аранђеловдан у нашем народу сматрају се истинитим –

По једном вјеровању сматра се да какво је вријеме на Аранђеловдан, такво ће бити током цијеле зиме и прољећа.

У неким крајевима Србије овај анђео се слави и као заштитник сточара јер се вјерује да само он може да отјера вукове.

Постоји вјеровање и обичај код многих хришћана који славе светог Михаила, да, пошто га сматрају живим светитељем, не спремају жито, што је неоправдано и нетачно. Неопходно је припремити жито за славу, јер сви светитељи и сви умрли живи су пред Богом.

Арханђел Михаило је први међу анђелима и војвода анђеоске небеске војске. Можда није случајно што је родоначелник владарске династије Немањића и творац моћне српске државе у средњем веку, изабрао баш ову крсну славу.

Када је ђаво Луцифер отпао од Бога и са собом повукао један дио анђела, први му се успјешно успротивио архангел Михаило. Сабрао је преостале анђеле, организовао их на принципу једномислија, једнодушности, љубави, као и на апсолутној послушности нижих чинова према вишим и светој вољи Божјој као коначном и безгрешном. Тако је Бог победио Луцифера и прогнао из небеског савршенства међу људски, грешни свијет.

Вјерује се да једино архангел Михаило може да промијени вољу Светог Саве. Не прави никакве разлике међу људима ако се огријеше, било да су сиромаси или цареви. Тако је, по казивању народа, једном казнио самог цара Душана Силног:

“Цар Душан Силни славио је крсну славу Аранђеловдан, а светац му невидљив за све стајао на десном рамену и све надгледао. Цар сваког госта дочекивао и стојећи служио. Међутим, једном, што од умора а што од заборава, превари се и сједе за трпезу. Свети Михаило прасну, удари цара крилом по образу и љутито одлете. Цар је Михаила једва умилостивио вишемјесечним молитвама.”

И до данас је остало вјеровање да Архангел Михаило сједи на небесима, гледа на свијет и кад хоће силази међу народ да изгрди невјернике и помогне невољницима.

Извор: Опанак

MD MONTEL