Усвојен програм новчане помоћи породицама погинулих бораца и РВИ

Kolubara

Влада Брчко дистрикта БиХ на данашњој, ванредној сједници усвојила је програм за расподјелу средстава новчане помоћи породица погинулих бораца и ратних војних инвалида као и програм за демобилисане борце и чланове породица умрлог демобилисаног борца.

Сенад Бешић, шеф Службе за борачко-инвалидску заштиту Брчко дистрикта БиХ, казао је да је створен правни оквир за даље поступање и реализацију ових средстава која су у буџету Брчко дистрикта БиХ за 2019. годину за ова два програма планирана у износу од по 600.000 КМ.

„Када је у питању први програм сваком од удружења породица погинулих бораца и удружења ратних војних инвалида са ових простора припада износ од по 100.000 КМ и биће реализован у складу са критеријумима и програмом о расподјели до истека 2019. године. Очекује се данас и расписивање јавног позива. Када је у питању други програм средства се дијеле пропорцијално, тј. на удружења из сва три конститутивна народа који живе на овим просторима и то у износу од по 200.000 КМ. Наглашавам да у јавном позиву постоје општи и посебни критеријуми који морају бити испуњени у смислу могућности остваривања ове врсте права. Такође, лица која су користила средства по програмима у ранијим годинама комисија неће расправљати о тим захтјевима и немају потребе да подносе”, казао је Бешић.

На данашњој сједници Владе усвојен је Нацрт закона о измјени и допуни Закона о извршењу Буџета Брчко дистрикта БиХ за 2019. годину.

MD MONTEL