ЊЕМАЧКА ВАПИ ДА ПОПУНИ 1,2 МИЛИОНА РАДНИХ МЈЕСТА: Тржиште рада отворено и ван Европске уније

JP Putevi Brcko

Њемачка не може да попуни 1,2 милиона слободних радних мјеста и вапи за добрим, квалификованим радницима, изјавила је данас Андреа Медлер из њемачког Министарства рада и социјалне политике.

На панелу “У Њемачку и назад” у оквиру конференције “Западни Балкан и њемачка привреда” која је одржана у Београду, Медлер је рекла да је тржиште рада у Њемачкој апсолутно испражњено у одређеним регијама.

– Њемачкој привреди је потребна квалификована радна снага и зато отвара тржиште рада и ван ЕУ – каже Медлер, поводом новог њемачког Закона о усељавању стручне радне снаге, који ће почети да се примјењује 1. марта 2020. године.

Тај закон је, додаје, и политички сигнал да је Њемачка и даље отворена за мигранте из читавог свијета који су квалификовани.

Једна од новина закона је да се укида испит предности, који је подразумијевао да се прије сваког запошљавања стручњака из земаља ван ЕУ запосли домаћи кадар, а како је навела Медлер, квалификована миграција се односи на сва занимања, а не само на високо образовани кадар. Новина је, додаје, да је призната квалификација услов за миграцију на тржисте рада.

– Онај ко доноси неакадемску квалификацију мора да докаже да има образовање које је једнако дуалном образовању. Тамо гдје то не постоји, проширили смо могућност да у Њемачкој стекну додатну квалификацију која ће онда бити изједначена са домаћим квалификацијама – рекла је Медлер. Навела је да закон ничему не служи ако су компликовани поступци за издавање виза и ако предуго трају.

– Зато смо поједноставили процесе, убразали поступак за стручну радну снагу – каже Медлер.

Клаудија Пост-Бергер из амбасаде Њемачке у Србији каже да се у њемачкој амбасади у Београду припремају за нови поступак и процес који предвиђа закон, прије свега у дијелу додјеле и заказивања термина разговора са кандидатима.

– Наш циљ је да тим промјенама олакшамо приступ и брже радимо цијели поступак подношења захтјева за визу. Имаћемо више особља од љета како бисмо били у стању да обрађујемо већи број захтјева – рекла је Пост-Бергер.

Извор: Српскаинфо

MD MONTEL