РЕКТОРКА ОДБРУСИЛА ВУЧИЋУ: Одлука о Малом је академска, а не политичка! Доказано је да је министар плагирао докторат

JP Putevi Brcko

Истакла је да су закључак о постојању неакадемског понашања у изради докторске дисертације министра финансија, донијели стручни и најпозванији људи. Професорка Поповић поручила је и да је одлука Етичке комисије искључиво академска, и да Универзитет није у позицији да одређује ко ће бити члан владе или не.

Ректорка Поповић изјавила је да јој је драго што случај доктората министра Малог окончан. За то што је процес трајао пет и по година, како је рекла, постојале су субјективне и објективне околности.

„Објективне су да није постојала процедура која је предвиђалла могућност довођена у питање квалитета докторске дисертације. И у том смислу смо били спори, грађење прописа трајало је јако дуго, али након што су правила постављења, процедура је ишла релативно добро“, подсјетила је ректорка.

Као проблем је истакла и то што велики број људи није желио да буде члан комисије која би се бавила докторатом министа Малог, управо због велике пажње јавности коју је привлачио тај случај.

„Мислим да је било јако много искушења, јер је то била тема којом су се бавили сви, и то је једна од првих ствари која је имплицитно ометала тај процес, јер је ово искључиво академско питање без других конотоација“, поручила је Поповић.

У интересу свих је да се аутономија Универзитета поштује

Са тим, по свему судећи, нису сагласни министар Мали и предсједник Вучић, будући да су обојица оцијенили да је одлука Одбора за професионалну етику политичка. Предсједник државе је истакао и да та одлука неће утицати на место Малог у Влади јер се „за избор министара анализирају успеси“.

У сваком случају Универзитет није у позицији да одређује ко ће бити члан Владе или не, одговорила је ректорка на примједбе извршне власти.

Рекла је да не може да се сложи са оцјеном да је одлука Одбора политичка, јер је реч о одлуци стручног тијела Универзитета која се односи искључиво на квалитет докторске дисертације Синише Малог.

Упитана, сматра ли да Мали треба да поднесе оставку, ректорка је одговорила: „Позиција Универзитета није да одлучује о тим питањима, свака особа је одговорна за своје поступке и одређује своју судбину.“

Коментаришући могућност притисака на Универзитет послије одлуке да је докторат министра плагијат, Поповић је рекла да се искрено нада да то неће бити случај, јер је Универзитет у Београду јавно добро које је ту да дјелује у интересу свих грађана.

„А у интетресу свих је да се поштује аутономија и да се има поверење у квалитет рада Универзитета“, казала је.

Поповић је додала и да су студенти који су у септембру блокирали Ректорат „куцали на отворена врата“.

„Ценим њихову жељу да унапреде Универзитет, то је енергија младости, али са или без њиховог ангажовања, овај поступак би се решио. Скратили су процедуру можда за месец дана, али свакако би била окончана у 2019. године“, увјерена је ректорка.

Додала је и да преиспитивање одговорности ментора Синише Малог и чланова комисије која је оцијењивала докторску дисертацију, зависи од спремности академске заједнице да се суочи са тим.

Београдски се удружује са европским универзитетима

Ректорка је истакла да Универзитет чини јако много добрих ствари у оквиру унапређења свог рада, да на нивоу међународње сарадње има велике активности.

Круна успјеха, како је рекла, то што је Универзитет у Београду позван да учествује у европском универзитетском савезу који ће чинити седам универзитезта, који ће у будућности функционисати као једна хомогена цјелина.

Ријеч је о врло угледни партнерима и фантастичном подстицају за високо образовање, истакла је ректорка Поповић.

Извор: Н1

MD MONTEL