Да ли притискате квачило кад стартујете мотор?

Kolubara

Неки возачи притисну папучицу квачила када „пале“ ауто, други не. Једни само раде онако како су научени, други имају конкретна објашњења како се притискањем или непритискањем квачила чувају одређени дијелови, а ту је и безбједност… Одговор на питање ко је у праву потражио је сајт Половни аутомобили.

Кренимо од најважнијег. То је безбједност – а послије тога иду техничке ствари.

Безбједност

Савјетујемо да мотор увек стартујете са:

а) притиснутим квачилом
б) ручицом мјењача у неутралној позицији
ц) и повученом ручном кочницом, а не смета ни да држите стопало на папучици ножне кочнице
Зашто притиснуто квачило?

Зато што ако окренете кључ, а мјењач је у брзини, ауто може да поскочи и направи штету или повриједи некога.

Али ја никад не држим мјењач у брзини, него само повучем ручну!

Да, али можда га је неко други убацио у брзину. На примјер, неко од укућана или пријатеља препаркиравао ауто или једноставно ишао у ауто да узме нешто, примијетио да мјењач није у брзини и убацио га у брзину мислећи да вам тако чини услугу. Или можда преузимате ауто из сервиса, из перионице или са техничког прегледа…

Можда и ви сами из неког разлога, упркос чврсто устаљеној навици оставите мјењач у „првој“ – неко вас омете, па заборавите и слично.

Као што „празан“ пиштољ опали једном годишње, тако и у овом случају тренутак непажње може скупо да кошта. Има много разних сценарија у којима ви сједнете за волан и окренете кључ, а мјењач је у брзини иако сте ви убјеђени да није.

Али ако по навици притискам квачило, зашто мјењач мора да буде „у леру“ (неутралној позицији)?

Не мора, али то је још један вид сигурности. На примјер, може да вам склизне нога са папучице, да рано ујутро док вам је мозак још у полубудном стању пустите квачило мислећи да сте избацили мјењач из брзине…

Поред тога, углавном нећете кренути исте секунде када упалите ауто, а није ни здраво држати квачило дуго притиснуто.

Неке аутомобиле уопште не можете да упалите ако не притиснете квачило

Постоје аутомобили чији мотор је немогуће стартовати без притискања квачила. Има их и старијих и новијих, независно од тога да ли се пале окретањем кључа или притиском на дугме.

Са механичке тачке гледишта…

Притискањем папучице квачила раздвајате мотор и мјењач, а тиме олакшавате анласеру (и акумулатору) који треба да „заврти“ мотор док се не упали.

Наиме, чак и кад је ручица мјењача у неутралном положају, то не значи да су мотор и мјењач одвојени. Када мотор ради у мјесту, у леру, одређени дијелови у мјењачу се такође окрећу, само што су зупчаници у таквом положају да се ништа не преноси на точкове.

Колики отпор пружа мјењач у овом случају и колико тај отпор реално утиче на стартовање мотора без притиснутог квачила? То зависи од много фактора, тако да је немогуће дати универзалан одговор. Зависи од мотора, (снаге) анласера, акумулатора, врсте уља у мјењачу, периода током којег ауто није паљен, спољашње температуре…

На примјер, многи возачи сигурно знају шта се дешава са Заставиним возилима зими, на ниским температурама, када непосредно након паљења аута са ручицом мјењача у неутралном положају пусте квачило? Ауто буквално крене, иако мјењач није у брзини. Зашто? Зато што се уље у мјењачу због ниске температуре довољно „згуснуло“ да може да пренесе одређену силу између компоненти мјењача које су физички раздвојене и на тај начин покрене ауто.

Овдје није ствар у конструкцији возила или мјењача, пошто се исто дешава и код неких старијих возила других марки, већ у карактеристикама уља при ниским температурама, али овај „феномен“ може да послужи као примјер и помоћ при разумијевању комплетне проблематике.

Са новијим, квалитетнијим уљима овај проблем је драстично ублажен, ако не и отклоњен.

Углавном, притискањем квачила одвајате мотор од мјењача, отклањате непотребан отпор и олакшавате посао и анласеру и мотору и акумулатору.

„Невјерници“

Многи возачи не притискају квачило; кажу:

а) да им се никада није покварио алтернатор
б) да мотор одмах пали
ц) и да им акумулатори трају годинама након истека гаранције
Такође тврде да не мијењају начин паљења аута ни зими ни љети, па не виде никакав разлог за притискањем квачила приликом паљења.

Такве возаче немамо намјеру да убјеђујемо да мијењају навике. Само апелујемо да прије сваког стартовања ипак провјере да ли је мјењач заиста избачен из брзине – и због сопствене и због туђе безбједности.

Продужава се животни вијек пливајућем замајцу

Немогуће је процијенити колико ће се продужити животни вијек пливајућем замајцу ако ауто палите и гасите са притиснутим квачилом, али сигурно је да му вибрације приликом ова два „догађаја“ нимало не пријају.

Шта кажу произвођачи аутомобила?

Сва упутства за коришћење аутомобила која смо погледали кажу исто – ауто се пали са притиснутим квачилом. И мјењачем у неутралном положају.

Закључак

Ауто можете да палите без притискања квачила, али ми то нипошто не препоручујемо.

Због безбједности на првом мјесту, и због чувања возила на другом мјесту.

Извор: Независне/Половни аутомобили

MD MONTEL