На данашњи дан умро Даворин Јенко

JP Putevi Brcko

Даворин Јенко (Дворје, 9. новембар 1835 — Љубљана, 25. новембар 1914) је био познати словеначки и српски композитор и диригент.

Рођен је 1835. у Дворју код Крања, a умро 1914. у Љубљани. Од 1859. до 1862. је био хоровођа Словенског пјевачког друштва у Бечу; у то време компоновао популарне словеначке хорове, међу којима и Напреј застава славе која је касније постала химна Словеније. Тај рад наставља као хоровођа Српског црквеног пјевачког друштва у Панчеву и Београдског пјевачког друштва, компонујући за хорове на српску патриотску поезију. Поставши диригент Краљевског српског народног позоришта (данашње Народно позориште у Београду), ствара музику за више од 80 позоришних комада („Ђидо“, „Сеоска лола“, „Потера“, „Врачара“, „Прибислав и Божана“, „Маркова сабља“ са завршним хором „Боже правде“ која је касније постала српска национална химна) и неколико концертних увертира („Косово“, „Милан“, „Српкиња“, „Александар“). Шездесетих година деветнаестог вијека један је од првих романтичара у словеначкој музици. Јенко је послије представник музике романтизма у Србији, гдје даје печат читавом једном раздобљу; усавршава класичан српски комад са пјевањем, подиже инструменталну музику на виши умјетнички ниво, ствара прву српску оперету („Врачара“ или „Баба Хрка“, праизведена 1882. године, на исту причу као и прва румунска оперета, само је радња пребачена у влашки крај Србије) и удара темеље развоју српске опере.
Варошки суд у Бечу тражи информације од Магистрата у Панчеву о Даворину Јенку 1863.
Уговор склопљен између Даворина Јенка и српске православне црквене општине у Панчеву, о његовом ангажовању за диригента црквеног хора, 1863.

У београдском музичком и позоришном животу памти се и да је позната глумица, неприкосновенa дивa српског глумишта с краја 19. века, Вела (Августа) Нигринова у Београд дошла због љубави према Јенку, а на његов позив. Након њене смрти велики композитор се, после пола века проведеног у Београду, 1912. године вратио у Словенију.

Извор: ЧУВАРИ ЋИРИЛИЦЕ

MD MONTEL