Два разорна земљотреса погодила Албанију

JP Putevi Brcko

Два снажна земљотреса јачине 6,2 и 5,1 степени по Рихтеру, у размаку од три часа, погодила су Албанију, а јачина потреса која се осјетила и у Црној Гори узнемирила је грађане те земље. Албански Јавни сервис јавио је да „апокалиптичне слике“ долазе из Драча, који је био епицентар потреса који је пробудио читав регион.

Јадранка Михаљевић из црногорског Завода за сеизмологију казала да је посљедњи потрес од 5,1 степени „био један од накнадних потреса након главног удара који је погодио Албанију прије четири сата“.

„Непосредно послије тога регистрован је накнадни удар јачине 5,4 по Рихтеровој скали, а затим је услиједила велика серија земљотреса“, казала је Михаљевић за Јутарњи програм РТЦГ.

Према прелиминарним подацима Завода за сеизмологију, жариште овог земљотреса лоцирано је на дубини од осам км.

„Сектор за сеизмологију Завода за хидрометеорологију и сеизмологију у 3 часа и 56 минута регистровао је разоран земљотрес, са епицентром код Драча. Јачина земљотреса у жаришту износила је 6.2 степен Рихтерове скале“, наводе из Завода.

Како су саопштили, на основу теоријског модела макросеизмичког поља овог региона, магнитуде земљотреса и дубине хипоцентра, овај земљотрес је могао изазвати велике материјалне стете у епицентралном подручју.

Медији у Албанији јавили су да је јачина потреса била 6,4 степена по Рихтеровој скали.

Снажном земљотресу у Албанији претходило је неколико слабијих потреса између 2,8 и четири степена по Рихтеровој скали.

Наиме, како је објављено на сајту Завода за сеизмологију, први потрес јачине 3,4 степена био је око 22 часа, сљедећи јачине 4 степена око 2:50 часова.

На сајту Сеизмолошког завода објављено је и да је снажан земљотрес јачине 6,8 степени по Рихтеру погодио и Турску. Тај потрес догодио се десетак минута након оног који је погодио Албанију.

Трећи потрес јачине 2,8 десио се пола сата касније (око 3.22 часова), док је најјачи услиједио у 3:56. Посљедњи потрес забиљежен је испред пет часова и био је јачине 3,7 степени по Рихтеру.

Земљотрес осјетио и на сјеверу и на југу Црне Горе, али и у Београду, Нишу, Јагодини, Краљеву, Скопљу, на Косовуи Метохији…

Медији јављају да се потрес снажно осјетио и у БиХ, те Хрватској, а нарочито на подручју Дубровника.

На Твитеру су објављени снимци оштећених зграда у региону албанског града Драча, док се на улицама тог града могу видјети узнемирани грађани који су изашли из својих станова.

Извор: Агенције

MD MONTEL