Деветогодишњи Ђорђе из Бијељине најбољи на фестивалу хармонике у Грацу

JP Putevi Brcko
Деветогодишњи Ђорђе Перић из Бијељине најуспјешнији је такмичар фестивала хармонике „Акордеонфест“ који је у аустријском граду Грац окупио 150 учесника из Русије, Шведске, Италије, Словачке, Румуније, Аустрије, Мађарске, Словеније, Хрватске, Србије, Републике Српске и БиХ.

Перић је ученик Основне музичке школе „Корнелије Станковић“ и до сада је освојио 49 награда из десет земаља у којима се такмичио, а као најмлађи такмичар дјечак је на недавно одржаном 69. Свјетском трофеју хармонике одржаном у Потругалији представљао БиХ и у финалном дијелу такмичења освојио шесто мјесто.

На такмичењу у Грацу освојио је побједе у категоријама солисти, варијете и камерни састави.

Овај дводневни фестивал хармонике, који је затворен синоћ, одржан је у организацији Удружења умјетника „Артист“ и Основне музичке школе „Корнелије Станковић“, која има одјељења у Грацу, Бијељини и Угљевику.

Покровитељ фестивала је Одјељења за културу града Грац.

Директор фестивала Славиша Перић рекао је Срни да ова манифестација сваке године добија на квалитету и да се повећава број такмичара и број земаља из којих долазе.

Перић је истакао да је значај фестивалу дао и специјални гост који је званично отворио такмичење, предсједник Свјетске асоцијације акордеониста Мирко Патерини.

– Осим концерата, такмичарског дијела фестивала и мастер класова, на фестивалу је одржана и презентација инструмената једне од највећих фабрика хармоника у свијету `Скандали` из Италије – навео је Перић.

Извор: Срна

MD MONTEL