СНСД признаје грешку, тражи смањење цијена путарине

Kolubara

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске (НСРС) Денис Шулић рекао је данас да је повећање цијена путарине на аутопутевима у Српској одвратило људе да користе аутопут, те затражио да Влада РС цијене врати на пријашње.

Истакао је да многи људи који раде у Бањалуци, а користе најфреквентнији аутопут Бањалука – Градишка, сада користе магистрални пут.

“Лјуди који путују сваки дан не користе више аутопут и надам се да ће Министарство наћи начин како да вратимо цијене путарина на оно што је било прије самог затварања система”, истакао је Шулић током аутуелног часа у НСРС.

Претходно је Шулић затражио објашњења о цијенама путарина, али министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић није присутан на сједници Народне скупштине РС, те ће Шулић одговор добити писмено.

Иначе, у посљедње вријеме је видљива пракса СНСД-а да, када жели да призна грешку, то не ради преко високих функционера, министара или истакнутих посланика, већ преко млађих представника странке, који истакну одређено питање као проблем, који се касније ријеши. Исто је било и са смјеном директорице Инспектората РС, за коју је СНСД-ова Сања Вулић из Добоја иступила и рекла да је Данијела Батар неподобна за посао руководиоца у Инспекторату и да треба да буде смјењена, док је премијер Радован Вишковић истовремено рекао да Вулићева треба то да објасни. Батарева је недуго након тога смијењена.

Иста километража – различите цијене

Портал КАПИТАЛ објавио је нелогичности у вези са цијенама путарина у Српској у тексту „Обмана – „Аутопутеви РС“ за исту километражу наплаћају различите путарине“.

Наиме, Влада Српске и „Аутопутеви РС“ обманули су возаче када су рекли да ће путарину плаћати по пређеном километру.

Портал КАПИТАЛ анализирао је удаљеност између наплатних станица и званичне цијене путарина и утврдио да се за исти број пређених километара плаћа различита цијена, у појединим случајевима и дупло већа.

Ако возач путничког аутомобила уђе на ауто-пут „9. јануар“ у мјесту Друговићи (између Лакташа и Прњавора) и вози до Кладара (Добој), прећи ће 60 километара и платиће путарину пет марака.

Ако исти возач не иде до Добоја, већ одлучи да иде у Градишку и са ауто-пута сиђе на наплатном мјесту Чатрња, платиће исто пет марака путарине, иако је прешао 34 км или скоро дупло мање километара него до Добоја.

Из Друговића до Прњавора ауто-путем се иде 26 километара и плаћа се двије марке путарине, а из Друговића до Нове Тополе (између Лакташа и Градишке) такође је 26 километара, а путарина је четири марке.

Примјери само неких од нелогичности обрачуна путарине наведени су у табели.

У Влади Српске и „Аутопутевима РС“ још прошле године рекли су да затворени систем наплате путарине подразумијева наплату по пређеном километру.

То је поновљено и ове године када је почео затворени систем наплате путарине.

У предузећу „Аутопутеви РС“ су за агенцију Срна 1. новембра рекли да се „систем наплате путарине на 106 километара аутопутева у Републици Српској у потпуности затвара, а путарина ће бити наплаћивана по пређеном километру”.

Но, то се није десило јер су цијене коришћења аутопута дефинисане без имало логике.

Из Министарства саобраћаја и веза РС нема одговора на питања на који начин је утврђивана цијена путарине и како објашњавају наведене нелогичности.

Извор: КАПИТАЛ

MD MONTEL