У овим дијеловима може доћи до разорних земљотреса

Kolubara

Потрес, као природна појава, процес је који се јавља спорадично у времену и простору и да је независан од прошлих и будућих сеизмичких појава на одређеној територији.

Трајање разорне снаге потреса је од неколико секунди до највише једног минута. Потреси велике јачине могу изазвати материјалне штете и однијети људске животе на веома великим удаљеностима од епицентра (подручја у којем се најјаче манифестује), објашњавају из Федералног хидрометеоролошког завода (ФХМЗ).

“Територија БиХ спада у сеизмички релативно активну зону. Генерално гледано ово подручје је тектонски везано за велики расјед Земљине коре који од сјеверне Индије (Хималаји) преко територије Ирана, Турске и Грчке (источни Медитеран) те прелази јужним дијелом територије гдје скреће ка сјеверозападу. Поред овог глобалног расједа постоји неколико значајних регионалних расједа (бугојански, вишеградски, неретвански, бањалучки). Дуж свих ових расједа могу се генерирати потреси разорне јачине”, објашњавају из Завода.

Поред тога, на подручју планине Трескавице (која је због тога и добила име) регистрована је епицентрална зона веома снажних потреса. На свим овим подручјима, према историјској архиви, јављали су се потреси магнитуде веће од 3,0 степена по Рихтеровој скали или више од 5 степени Меркалијеве скале у епицентру.

Такође, на територијама Дубровника, Макарске, Книна и Црне Горе јављају се потреси разрорне снаге који могу имати значајан ефекат и на територији БиХ.

На самој територији БиХ готово свакодневно се јављају, у просјеку, три потреса интензитета мањег од III степена Меркалијеве скале, које региструју само инструменти.

Снажнији потреси су релативно ријетки. Дубина хипоцентра се креће од 4 до 30 км. Од тог броја, сваке године буде десетак потреса који могу изазвати осјетљиво подрхтавање тла или нанијети материјалну штету на грађевинским објектима. Од 1900. године, односно од када се на овом подручју потреси инструментално региструју забиљежено је 1.084 потреса чија магнитуда је била преко 3,0 степена по Рихтеру или интензитет већи од 5 степени Меркалијеве скале, односно то су потреси који су изазвали материјалне штете или су однијели људске животе.

“Мада је врло незахвално давати ‘прогнозу’ сеизмичких догађања за било коју територију, ипак на основу инструменталних података (каталога), примјењујући математичко-физикални модел сеизмичности, дошло се до закључка да се у наредних 50 година на територији БиХ могу очекивати потреси максималног интензитета до 7 степени Меркалијеве скале. Земљотреси тог интензитета изазивају материјална оштећења на грађевинским објектима, углавном без људских жртава. Међутим, за временски период од 100 и више година, према овим прогнозама, може доћи до разорних потреса у југоисточном и сјеверозападном дијелу БиХ (подручје Требиња, Неума, Бањалуке и планине Трскавице) који могу изазвати огромне материјалне штете на грађевинским објектима и однијети много људских живота”, закључују из ФХМЗ, преноси “Радиосарајево.ба“.

MD MONTEL