Џејмс Маршал „Џими“ Хендрикс рођен на данашњи дан

Kolubara

Џејмс Маршал „Џими“ Хендрикс (енгл. James Marshall „Jimi“ Hendrix), право име Џони Ален Хендрикс (енгл. Johnny Allen Hendrix; Сијетл, 27. новембар 1942 — Кенсингтон, 18. септембар 1970) био је амерички музичар, пјевач, текстописац, гитариста, иноватор и културна икона.

Сматра се једним од најутицајнијх и најталентованијх гитариста у историји рок музике.Био је оснивач и фронтмен рок бенда Џими Хендрикс експиријенс, основаног 1966. Свјетску славу је стекао 1967. наступом на Монтерејском поп фестивалу (Наступ је забиљежен на документарном филму Д. А. Пенебејкера Jimi Plays Monterey). На Вудстоку 1969. Хендрикс је био главна атракција (наступ је забиљежен на документарном филму Мајкла Водлија Woodstock).

Умро је изненада, 18. септембра 1970. у 27. години живота. Претпоставке о узроку Хендриксове смрти су попримиле митске димензије. Зна се да је ноћ провео са Моником Данеман, својом тадашњом дјевојком и да је прије спавања узео мешавину вина и таблета за спавање, што је узроковало повраћање у сну и гушење. Спекулише се и да је за Хендриксову смрт крив његов менаџер, који је на тај начин хтјео да узме новац од његовог животног осигурања.

Џими Хендрикс је 2005. примљен у америчку Рокенрол кућу славних и британску Музичку кућу славних. На Холивудском пролазу славних постављена је 1994. његова звијезда. На ранг листи часописа Ролинг стоун „100 највећих гитариста свих времена“, Хендрикс се нашао на првом мјесту. Гитаристичку каријеру је почео као петнаестогодишњак, купивши за пет долара прву гитару. Године 1959, отац му је купио електричну гитару марке Supro Ozark.

MD MONTEL