„Миле СТОЛАР“ – добио заслужену награду за хуманисту године која се додјељивала у Нјујорку: Доларе за пут у Њујорк даће за лијечење болесног дјетета

JP Putevi Brcko

Мајстор Милорад Јурковић из околине Беочина, који се прочуо по поклањању столица за бебе, одустао је и од примања награде за хуманост да би новац дао неком малом пацијенту

Четири године многима познат само као „столар Миле” из Раковца код Беочина племенитошћу плијени пажњу јавности јер бесплатно израђује столице за храњење беба и поклања их родитељима који не могу да их приуште. Најновијим гестом, који је подијелио на „Твитеру”, мајстор Милорад Јурковић превазишао је досадашњу хуманост и показао да има срце веће од Америке. Управо у ту државу, у град Њујорк, требало је на Аранђеловдан да одлети и прими награду „Хуманиста године”, коју су му додијелили млади из српске дијаспоре. Миле им је поручио да је веома почаствован наградом, првом коју је требало да прими у иностранству, али да не може доћи на гала вечеру у Њујорк док из дана у дан у Србији расте број малишана за чије лијечење се скупљају огромне своте новца. Миле каже да би много волио да бар једанпут у животу прошета њујоршким улицама, али не може да поднесе да се око 2.000 долара баци на његов ужитак, док у Србији неко дијете пати јер му недостаје тај новац за лијек. Једноставно, није тако створен. Зато је, каже Јурковић за „Политику”, замолио своје дародавце да средства намијењена за његов пут и десетодневни смјештај у Њујорку преусмјере за лијечење неког малишана, али још не зна ко ће то бити.

Мајстор Миле се нашој дијаспори и дародавцима захвалио директним видео-укључењем на вечеру приређену у ту част, а сматра да својим гестом није учинио ништа посебно.

– То ви новинари напишете као ударну вијест, као да сам богзна шта учинио, а убеђен сам да би свако нормалан и васпитан исто урадио. Мени материјалне ствари ништа не значе. Свако ко је као ја обишао готово сваки кутак Србије гдје живе сиромашни и болесни и нагледао се тужних ствари не би отишао. Наиђем бар једанпут мјесечно на породице које ћуте и живе са својом патњом, а видим да не могу да преживе. Често су неписмени, имају болесно дијете и нису уопште упознати са правом да могу да добију помоћ од државе. Дојаве ми људи које и не познајем, па се са супругом и сином упутим да им однесем помоћ – прича мајстор Миле..

– Недавно ме је позвао професор из неке школе који је случајно повезао аутомобилом човека који много тешко живи. Затекао сам га са супругом и четворо дјеце на врху планине Јелица. Једва ме таксиста, коме сам платио да ми буде водич, довезао до њих.  А у њиховом вајату дува са свих страна, мајка и једно дијете болују од епилепсије. Пуна је Србија таквих, заборављених и беспомоћних. Када их откријем, ја их зовем и посјећујем док не стану на ноге – наводи Милорад и додаје да му редовно прискачу у помоћ непознате особе углавном путем „Фејсбука”.

Најновије признање даје му елана да настави своју хуманитарну мисију. Поносан је и на Сретењски орден који је добио почетком године, али истиче да су његове највеће награде „дијечји осмијеси и захвалност родитеља када им притекне у помоћ”. Богат је јер је помажући стекао много искрених пријатеља. А Америку је могао да види и раније, али је и тада имао преча посла. Док су му дјеца још била малена добио је годишњу визу за боравак у „земљи снова” у коју је требало да оде на радну турнеју као хармоникаш са својим бендом.

– Одустао сам. Морао је неко да води дјецу на тренинге и васпитава их. Није све у новцу, шта ће ми ако ћу своје дијете годину дана да гледам преко „Скајпа”. Пристојно сам и у Србији зарађивао. И сада када знам да је мој осамнаестогодишњи син успјешан спортиста, који ме прати на већини путовања до нејаких и немоћних и помаже ми да у радионици направим столице које поклањамо бебама, свјестан сам да сам стекао богатство које никада не бих могао да зарадим у тој Америци – искрен је мајстор Миле.

А за рођење дјетета – бесплатна свирка

Столар Миле је за четири године направио 1.910 бесплатних столица за храњење беба. До прије неки дан је у својој столарској радионици израђивао и дрвене аутиће које ће за Нову годину први пут прослиједити српској дјеци на Косову и Метохији у празничним пакетићима.

Сада све то ради из хобија јер је, како каже, због немогућности да плати порезе прије 12 година затворио столарску радионицу. Отад зарађује као хармоникаш свирајући са својим оркестром по весељима.

– Мислим да сам једини хармоникаш у Србији који свих ових 12 година уредно плаћа порез на ту дјелатност. Не гледам на друге. На послу свирам народњаке, од тога се живи, али у радионици, за своју душу, слушам искључиво забавне мелодије – истиче Милорад Јурковић који је извјесно вријеме, док су га у тој намјери подржавале колеге из бенда, на свим рођењима бесплатно свирао.

Има Сретењски орден, али нема струју

„Нисам запослен и подстанар сам. Почео сам да градим своју кућу прије 10 година, али слабо одмиче. Супруга је незапослена, а треба исхранити сина од 14 и ћерку од 12 година. Не причам ово да бих тражио неку помоћ, не шаљите ми помоћ, молим вас. Кажем то само због тога јер су неки људи нестрпљиви за столице, па их молим да мало сачекају, морам ја и хлеб за породицу да зарадим”. Ово је пост који је уз оглас да поклања столице за храњење беба Милорад Јурковић прије четири године, када се упустио у акцију под слоганом „Само нек се деца рађају”, окачио на својој интернет страници.

Кућа је каже у међувремену укровљена и усељена, али струје нема, па је позајмљује од брата.

– Не могу да изађем на крај са перипетијама око легализације дома. Због проблема које имам у катастру, не могу да добијем прикључак за струју. Натјерали су ме да купим поново оно што је мој отац давно платио, али то су моји лични проблеми и мука, пустите сада то – скромно завршава причу хуманиста године по опредејљењу њујоршке дијаспоре и носилац Сретењског ордена Републике Србије

Svi znamo ko je "Mile STOLAR" – ovaj put dobio je zasluženu nagradu za humanistu godine koja se dodeljivala u Njujorku.

Svi znamo ko je "Mile STOLAR" – ovaj put dobio je zasluženu nagradu za humanistu godine koja se dodeljivala u Njujorku.

Gepostet von 150 minuta am Mittwoch, 27. November 2019

Извор: Политика/ Видео 1.тв

MD MONTEL