12 сигнала које нам шаље наше тијело о унутрашњим емоционалним проблемима

JP Putevi Brcko

Наше тијело је компликован механизам који није осјетљив само на спољашње, већ и на унутрашње факторе. Др Сузан Баббел, психолог, специјалиста за депресију, је изнијела интересантну теорију о сигналима нашег тијела, и дала једноставне препоруке за ослобођење од психолошких проблема.
​Др Баббел сматра да нелагодност и бол могу бити сигнали унутрашњих преживљавања – тајних страхова, неријешених питања. Да је хроничан бол симптом стреса и емоционалних проблема, посебно када је са физиолошке стране све уреду и не постоји видљив узрок за бол.

Глава

Било која главобоља настаје због претјераног напона. То може бити због великих очекивања, честе забринутост због неважних ситница, сталне журбе.

Излаз: Сваки дан, оставити довољно времена за себе. Дозволите себи да се опусте и не бринете о пословима неко вријеме. Одморите се и не замјерајте себи због тога. Од тих „минута неактивности“ ваша продуктивност ће се само повец́ати, а глава вас неће бољети.

Врат

Нелагодност у врату симболизује терет љутње на окружење, тетет незадовољства због своје несавршености. Врат боли, кад не можемо да опростимо некоме или самом себи.

Излаз: Преиспитате свој однос према себи и окружењу. Већина људи не жели да вас увриједи. А и ви нијесте обавезни да се придржавате својих ригорозних очекивања. Односите се према свијету лакше и научите да праштате. И још је важно да често мислите о стварима које волите.

Рамена

Бол у раменима говори о томе да носимо тежак емоционални терет, да смо под великим емоционалним притиском. Можда неко у нашем окружењу врши притисак на нас. Или не можемо да донесемо важну одлуку, и она лежи на нашим раменима као тежак терет.

Излаз: Покушајте да подијелите своје проблеме са блиским пријатељем. Осјетићете олакшање. Чак и ако само изговорите, то ће помоћи да не носите ту тежину сами. А можда се и отворе очи за једноставно решење проблема.

Горњи дио леђа

Бол у овом подручју говори о недостатку емоционалне подршке, због недостатка блиских људи поред себе. Када се подсвијесно осјећамо невољени или нецијењени.

Излаз: Више комуницирајте са различитим људима. Не фокусирати се на себе, будите отворени и дружељубиви. Упознавајте се, сретајте се са људима. И што је најважније, не потискујте у себи осјећај наклоности.

Доњи дио леђа

Ако стално бринемо због новца, могу нас бољети крста. Можда, сопствена тајна зависност од богатог живота никако нам не да мира, или блиски стално проузрокују да се бринемо по питању новца.

Излаз: У новцу није срећа – без обзира колико то отрцано звучи, то је истина. Зато престаните да бринете – најбоље ствари у животу су бесплатне! Радите ствари које волите. Дјело, у ком је уложена душа, неће донијети само задовољство, већ и конкретну дивиденду у будућности.

Лактови

Бол у лакту указује на недостатак флексибилности, тврдоглава неспремност да се иде на компромис. Највјероватније, се одупремо неким важним промјенама у животу. Или се подсвијесно бојимо да прихватимо нешто ново.

Излаз: Живот понекад може изгледати сувише тежак и жесток. То само изгледа. Можда само све компликујете. Будите флексибилнији – не губите енергију на борбу са тим на шта не можете да утичете.

Руке

Руке боле код оних који већ дуже време имају велику потребу за дружењем. Којима недостаје опуштање и дружење са другима. Ако имате болни руке – то је сигнал да је вријеме да изађете из свог затвореног свијета.

Излаз: Покушајте да стекнете нове пријатеље. Ручајте са колегом. Идите на стадион, на концерт – осјетите се дио масе. Храбро улазите у разговоре са новим људима, јер не можете унапријед знати гдје ћете нац́и право пријатељство.

Кукови

Тај бол може да мучи људе, који су сувише везани за предвидљивост живота и удобност. Патолошки страх од промјена, нежељење да се мијења успостављени поредак ствари, стално супростављање новом може изазвати болове у куковима.

Излаз: Не супростављате се природном току живота. Кад је живот покретан, променљив, самим тим је и занимљивији. Прихватите промјене као узбудљиву авантуру. И не одлажите важне одлуке за себе.
Кољена

Бол у кољенима, највјероватније, је знак великог ега. Кољена боле када мислимо превише о себи и премало о другима, када чврсто и бескомпромисно вјерујемо да се свијет врти око нас.

Излаз: Осврните се око себе – нијесте сами на планети. Будите пажљиви према окружењу. Слушајте друге, помогните мајци, замијените колегу. Чешће помажите људима. Можете да се почнете бавити волонтерским радом.

Поткољенице

Бол у овој области је знак јаког емоционалног преоптерећења. Осјећај посесивности, љубавна преживљавања, мучна, засљепљујућа љубомора.

Излаз: Морамо научити да вјерујемо свом партнеру. Опустите се и престаните да контролишете вољену особу. А можда је и вријеме да се напусте старе, превазиђене везаности.

Чланци

Бол у зглобу значи да често заборављамо на себе. Одбијемо да прихватимо задовољство за себе. Можда рад окупра све наше вријеме или се превише неозбиљно односимо према својим жељама, стално их гурамо у други план.

Излаз: Вријеме је да почнете да мазите себе. Купите себи шта желите, дајте себи добар сан, испробајте ту скупу посластицу. Заборавите неко вријеме на каријеру и размишљајте, на примјер, о романтичној вези. Или планирајте путовање из својин снова.

Стопала

Разлог бола у стопалима, вјероватно је у великој апатији. Као да наше тијело одбија да оде даље, као да се плашимо живота и не видимо никакав смисао да идемо напријед. Када подсвијесно мислимо да је све лоше и да нам се не да у животу, тада нас боле стопала.

Излаз: Научите да обраћате пажњу на мале животне радости. На љепоту окружења и људи. Уживајте у укусима, мирисима, вјетру и сунцу. Набавите длакавог љубимца или нађите занимљив хоби. Испуните свој живот. Избегавајте тужне успомене и чешће се смијете. Тражите радост у животу свакодневно.

Закључак

Закључак је једноставан: волите себе, опростите себи. Односите се пажљиво према другима и покушајте да не задржавате љутњу на људе због учињене неправде. Комуницирајте, смијте се ( то вам добро иде) и будите здрави!

​Извор: shkarec.ru

MD MONTEL