На данашњи дан престала да постоји Краљевина Југославија

JP Putevi Brcko

На данашњи дан 1943. и 1945. године, десила су се два важна догађаја, која су имала улогу у укидању монархије у Југославији, која је управо 29. новембра 1945. и формално престала да постоји.

Прво је 29. новембра 1943. године у Јајцу, одржано Друго засиједање Антифашистичког вијећа народног ослобођења Југославије (АВНОЈ), који је представљао законодавно и извршно тијело партизанског покрета, састављено од чланова Комунистичке партије Југославије. АВНОЈ је тада донио одлуку о укидању монархије и забрани повратка краља Петра II Карађорђевића у земљу. Одлуке засиједања АВНОЈ-а нису проблематичке само у погледу тога што их је донила једна политичка странка. Од 250 предвиђених (од чега је највећи број био из Хрватске, чак 78!), било је присутно 142 делегата; од 53 предвиђена делегата из Србије дошло је њих 24, што није ни половина.

Ради успостављања каквог-таквог кворума, др Иван Рибар је постао делегат Србије, иако је на Првом засидању АВНОЈ био представник Хрватске. Прихваћено је да је 42 одсутна делегата из Македоније и 11 из Санџака – присутно! Једна од делегата је био и Сулејман Филиповић, пуковник Домобранства Независне Државе Хрватске, који се само мјесец дана раније придружио партизанима.

Одлуке на овом засидању нису доношене гласањем, већ повицима и аплаузом. Рађањем нове државе, почело је грађење и култа личности Јосипа Броза Тита. Наиме, за потребе Другог засидања АВНОЈ-а, позван је вајар Антун Аугустинчић да изради први Брозову бисту.

Такође, 29. новембра 1945. године, Уставотворна скупштина је декларацијом прогласила Федеративну Народну Републику Југославију (ФНРЈ), укинула монархију и чланове породице Карађорђевић лишила свих права. Раније смо писали о изборним условима за сазив Уставотворне скупштине, где је велики део грађана лишен бирачког права, а резултат је био такав да је постојала само једна изборна листа – Народни фронт, састављена од руководилаца Комунистичке партије Југославије, чиме је и састав скупштине постао једнопартијски.

Овај дан се до 14. новембра 2002. године, у Србији славио као Дан Републике – највиши државни празник.

Извор: Монархија – Краљевина Србија

MD MONTEL