Почело постављање крстова на Главни храм Оружаних снага Русије

JP Putevi Brcko

Прије два дана, 27. новембра, на куполу Главног храма у Алабину код Москве постављен је мали крст тежак двије тоне. Храм ће укупно имати пет малих и један главни крст тежак 3,5 тоне. Он ће се налазити на централној куполи.

„Велики крст ће бити постављен на главној куполи пречника 22 метра и 43 центиметра, која се налази на осмоугаоној основи пречника 19 метара и 43 центиметра. Симболизам ових бројки лежи у томе што све цифре представљају добро познати датум: 8. мај 1945. године у 22 сата и 43 минута потписан је документ о безусловној капитулацији Њемачке”, објашњава главни архитекта храма Дмитриј Смирнов, преноси Цариград ТВ.

Крстови су израђени у складу са општим стилом Главног храма. Покривени су златним листићима и галванском позлатом уз уметање комадића витражног стакла бијеле, плаве и црвене боје, наводи се на сајту Министарства одбране Русије.

„Главни храм се гради поводом обиљежавања 75-годишњице Побједе у Великом отаџбинском рату и испуњен је симболима везаним за овај велики догађај руске историје”, истиче старјешина храма владика Стефан.

2018. године министар одбране РФ Сергеј Шојгу изнио је предлог да се у парку „Патриот” подигне Храм Оружаних снага Русије. Храм се гради од добровољних прилога грађана, а први прилог дао је управо шеф руског одбрамбеног ресора.

Извор: Russia Beyond

MD MONTEL