Срећан 80. рођендан највећем савременом српском пјеснику

JP Putevi Brcko

Напунићу осамдесет и све ће се прославити у Ваљевској гимназији, гдје ћу ја сједети у оној клупи у којој ћу се најбоље сјећати свога живота, казао је Матија Бећковић

-Напунићу осамдесет и све ће се прославити у Ваљевској гимназији, гдје ћу ја сједети у оној клупи у којој ћу се најбоље сјећати свога живота, казао је Матија Бећковић, академик и по многима највећи живући српски пјесник који је рођен на данашњи дан прије равно осам деценија. Бећковић ће, дакле, данас за свој рођендан гостовати у Ваљеву, граду у којем је провео гимназијске дане и написао чувену поему „Вера Павладољска“ по којој је и његова прва књига добила назив.

„Матија – 80 година“ назив је данашњег књижевног програма, а исти је приређен и почетком мјесеца у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис“ у Чачку, гдје је и отворена изложба једноставног назива „Матија“, преносе Независне новине.

Ауторка изложбе је Драгана Типсаревић, а чини је 25 паноа на којима су хронолошки представљене сликом и ријечју двије Бећковићеве биографије – живот и дјело.

Драгана Типсаревић је овом приликом рекла да је само име којим је ова изложба насловљена довољно да се поуздано зна да је изложба посвећена једном од највећих српских пјесника Матији Бећковићу.

„Из прве биографије која је фиксирана датумима могу се пропратити година рођења, школовање, каснија каријера. У другој биографији није фиксирано ништа, све се тражи. Ткање на два разбоја, тврди песник, траје читавог живота. Унутрашњи човјек тражи читавог себе, кроз књижевно дјело“, казала је Типсаревићева. Она наводи да је Бећковићева биографија велелепна књижевна грађевина која отпочиње 1957. године објављивањем прве пјесме „Прелудијум“ у ваљевском гимназијском листу „Млада култура“, а завршава се, бар засад, двјема збиркама које су објављене ових дана.

Прва је ‘Мојих 80, портрети’, и она је практично допуна Бећковићеве књиге ‘100 мојих портрета’, коју је објавио прошле године и која представља лирске мемоаре о другима. Друга књига ‘Кад се поново родим’ је дио трилогије, коју још чине књиге ‘Кад будем млађи’ и ‘Кад будем још млађи’“, истакла је Типсаревићева.

Сам Бећковић поводом завршене трилогије саркастично каже да човјек данас може бити све млађи и све здравији, висок и плавих очију, само ако се држи одређених савјета.

„После ‘Кад будем млађи’ и ‘Кад будем још млађи’, нормално је да слиједи ‘Кад се поново родим’, тако да ћемо у том новом животу покушати да исправимо све оно што смо пропустили у овом. Некада се новорођенче благосиљало ‘дабогда остарио’, а сада се сматра да је бити стар велико проклетство и срамота“, наводи Бећковић.

Извор: ИН4С

MD MONTEL