Угашен Европски универзитет, „Мегатренд” продат њемачком конзорцијуму а Мића Јовановић сели се у Кан

Kolubara

Европски Универзитет у Београду, чији је власник и оснивач био Милија Зечевић, од данас не постоји, потврдио је за „Политику” Младен Шарчевић, министар просвјете, који потписао акт о престанку рада ове установе.

– Просвјетна инспекција је утврдила да Европски универзитет од 2016. године нема акредитацију и да је сад, брже боље, покренуо нови захтјев за акредитовање. Али то тренутно не важи јер нису и даље акредитовани. Тек улазе у нови процес. Истекле су им и банкарске гаранције. Стекли су се сви услови да престане да ради – изјавио је министар Шарчевић и додао да слиједи утврђивање колико студената је било уписано на факултете тог универзитета, како и где ће они наставити студије.

Проблем за ове академце може да буде то што је универзитету истекла банкарска гаранција. Како наводи Шарчевић, закон предвиђа да о трошку установе која је престала да ради њихови академци наставе школску годину на другим високошколским установама.

Министар Шарчевић за Политику каже да је просвјетна инспекција претходних дана завршила провјере регуларности рада неколико приватних универзитета, али да не смије још много да открива, јер су нека ријешења у фази потписивања.

– Има ту свега и дима и ватре. Засад могу да откријем да је завршен инспекцијски преглед документације и акредитације Европског универзитета. Предстоје у овој области озбиљне сече – најављује Шарчевић.

Министар просвјете је данас потписао и ријешење о смјени Драгољува Елчића, декана Академије умјетности Алфа универзитета (некадашњег БК) јер је, поменутим инспекцијским контролама установљено да не испуњава услове да се налази на челу ове високошколске установе.

Досадашњи ректор и власник „Мегатенда” Мића Јовановић је рекао да напушта све послове у Србији и сели се у Кан.

Извор: Политика

MD MONTEL