УСТАША ИМА УЛИЦУ У БЕОГРАДУ! Власти српске метрополе одлучиле да преименују улицу НАЗВАНУ ПО ПАРТИЗАНУ

Kolubara

Ништа чудно за прилике у југоисточној Европи – у још једном граду, локалне власти одлучиле су да промијене улицу названу по партизану и народном хероју, која ће се убудуће звати именом и презименом некадашњег дужносника режима Независне Државе Хрватске. Једина је зачкољица у томе да се све ово посљедњих дана дешава у – Београду.

Недавно је службено објављено да је некадашња Улица Стевана (Стјепана) Филиповића промијенила назив у Улица Емила Першке. У образложењу ове одлуке наводи се да је Першка био професионалац, звијезда југославенског фудбала и први играч који је одиграо 10 утакмица за национални тим у првој деценији некадашње Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

Међутим, када је већ одлучено да Першка добије улицу, открило се да је он био и хрватски националиста, а када је 1941. успостављена НДХ, све до краја рата, радио је у полицији. Зато не чуде огорчени наслови у српским медијима „Усташа има улицу у Београду! Емил Першка истјерао Стевана Филиповића из Железника”.

Одлуком београдских власти, стварно је “настрадао” Стјепан Филиповић, Хрват који је као партизански командант, погубљен у Србији, а његова славна фотографија на којој стоји уздигнутих руку налази се у сједишту Уједињених народа у Нјујорку, док је његов споменик у Хрватској, дигнут у ваздух.

За разлику од Филиповића, који је био Хрват, југолавенски оријентисани комуниста, Першка је по националности Словак, но, политички, жестоки Хрват. То га ипак није спријечавало да између 1920. и 1928. одигра 14 утакмица и постигне два гола за репрезентацију Краљевине СХС, за коју је наступао на Олимпијским играма 1920., 1924. и 1928. Као нападач загребачког Грађанског, освојио је три првенства тадашње државе, али се крајем двадесетих посвађао с клупским водством и преселио у Карловац. Након што је 1928. Пуниша Рачић у београдској скупштини побио прваке ХСС-а, сви хрватски фудбалери па и Першка, одбили су наступати на државну селекцију.

Ускоро је завршио играчку каријеру и посветио се спортском новинарству и политици. По успостави НДХ, Емил Першка је промовисао књигу „Хрватски војнички револуционарни одбор за сјећање на војнички устанак од 5.12.1918.“, и радио у НДХ-зијској полицији. Хрватски десничари га славе због начина како је наводно скончао. Тврди се да није побјегао пред партизанима него их је с оружјем дочекао у својој кући на Звездари, и тада је убијен. Само, колико је познато, не постоје свједоци или материјални докази, који потврђују ову причу.

MD MONTEL