Електропривреда Српске нуди до 50.000 КМ за добровољни одлазак радника

Kolubara

Електропривреду Републике Српске ће стимулативне отпремнине коштати и до 50.000 марака бруто по раднику који у процесу реорганизације добровољно напусти предузеће, сазнаје портал КАПИТАЛ.

Основ за обрачун отпремнине биће просјечна плата радника која ће се множити са коефицијентом а који опет зависи од радног стажа.

На примјер, за раднике од од три до пет година проведених у ЕРС-у коефицијент износи 1,80 а за оне који имају више од 25 година радног стажа коефицијент износи 3,30.

Збир дванаест просјечних плата помножених са коефицијентом даће максимални износ стимулативне отпремнине коју радник може да добије.

Ратним војним инвалидима у зависности од категорије, отпремнине се увећавају од пет до 25 одсто.

Занимљиво је да ће радници који на овај начин напусте ЕРС у њега моћи да се врате поново након десет година, наравно под условом да су и даље радно способни и потребни предузећу.

Наиме, Правилником о стимулативним отпремнинама је дефинисано како је то период у којем они не могу поново засновати радни однос.

Како је већ раније речено, биће организовано неколико јавних позива за одлазак уз отпремнину.

У првом ће се моћи отићи уз пуни износ, у другом кругу ће бити за 25 одсто мања а у трећем 50 одсто.

Иначе, коначна верзија Правилника о стимулативним отпремнинама би свјетло дана требала угледати након што буде усаглашен између дистрибутивних предузећа и синдикалних организација.

Управе дистрибутивних предузећа Мјешовитог холдинга “Електропривреда Републике Српске” су на састанку одржаном у Бањалуци утврдиле су смјернице за израду коначног правилника.

Из ЕРС-а је саопштено да је усаглашен највећи могући финансијски оквир средстава која могу да се издвоје за стимулативне отпремнине.

Извор: Capital.ba

MD MONTEL