При крају обнова Парк Вукосавци код Лопара

JP Putevi Brcko

У Вукосавцима код Лопара радови се приводе крају на дјелимичној обнови спомен-парка посвећног борби против фашизма и борцима из Народно-ослободилачког рата.

За овај пројекат Министарство рада и борачко – инвалидску заштиту РС и општина Лопаре обезбиједили су 10.000 КМ. У лопарском СУБНОР истичу да су задовољни што ће бити спријечено даље урушавање овог важног културно-историјског споменика и упозоравају да се тековине Другог свјетског рата морају поштовати.

Партизанско спомен-гробље „Вукосавци“ се налази у спомен парку у селу Вукосавцима, код Лопара. Изграђено је током седамедесетих година, на мјесту на ком су 20. фебруара 1942. године убијени чланови Штаба Мајевичког партизанског одреда. У централном дијелу спомен-гробља налази се споменик „Револуцији“, постављен 1986. године, рад словеначког вајара Драга Тршара. Споменик се налази на „петокраком“ постољу на којем се налазе плоче са именима погинулих бораца Мајевичког партизанског одреда и Војвођанских бригада, као и именима жртава фашистичког терора.


Након крађе месинганих плоча са именима 17.000 погинулих бораца, недавно су постављене нове гранитне плоче.Обнову споменика финасирале су општине Лопаре, Угљевик, Бијељина, Брчко, Тузла и Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

СУБНОР је покренуо иницијативу да се овај спомен-парк прогласи националним спомеником од републичког значаја.

Сутјеска и неки други споменици из НОБ су обновљени. То заслужују и Вукосавци који је сада у новом старом сјају. Они су успомена на борце из Семберије, Мајевице, Посавине, Срема који су се борили против фажизма, највеће немани 20. вијека

Овај Спомен комплекс посећују бројни грађани из Брчког, Тузле, Бијељине и других градова БиХ, Србије и земаља бивше Југославије.

У локалној заједници обећавају да спомен-парк неће препустити забораву.

MD MONTEL