Основано Удружење родитеља деце с потешкоћама у развоју и особа с инвалидитетом

JP Putevi Brcko

Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, из новооснованог Удружења обратили су се саопштењем за јавност, које преносимо у целини:

“На Међународни дан особа с инвалидитетом, 3. децембар 2019. године, желимо обавијестити јавност да је основано Удружење родитеља ђеце с потешкоћама у развоју и особа с инвалидитетом Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, као мултиентничко, добровољно, самостално, нестраначко, невладино и непрофитно удружење које за циљ има стварање једнаких могућности за равноправно учешће грађана, особа с инвалидитетом, у токовима локалне друштвене заједнице.

Окупили смо се око идеје побољшања положаја особа с инвалидитетом на територији Дистрикта, свјесни да су до сада подузете активности, на локалном нивоу и нивоу Босне и Херцеговине, далеко испод очекиваног и потребног нивоа промовисања права особа с инвалидитетом и наших породица. На једном мјесту смо одлучили окупити саме особе с инвалидитетом, родитеље као невидљиву подршку, стручњаке и све заинтересоване појединце, који би заговарали остваривање права ове популације и њихово пуно провођење у реалност, на начин да дамо трајна, системска, конкретна и рјешења доступна свима.

До сада смо, као оснивачи и чланови, сопственим снагама покушавали да се суочимо и превазиђемо препреке које се пред нас постављају, свјесни да се у сличној ситуацији налазе све породице особа с инвалидитетом. Управо то нас је опредијелило да заједно, јединствено и сложно, без обзира на све облике инвалидитета које имамо, све наше међусобне разлике, укључујући етничку припадност, године, пол, образовање, социјални статус и све друге карактеристике, предузмемо неопходне активности за постизање истинске једнакости.

У складу са свим наведеним, позивамо све заинтересоване да нам се придруже у раду и дају сопствени допринос у достизању постављених циљева. Контакт особа удружења је предсједница Анђа Гајић, путем телефона 063 560 529 или на е-маил адресу udruzenje.roditelja.bdbih@gmail.com”

MD MONTEL