ИДЕ МИЛЕ ЛЕПО СЕ ОБУК`О, НА НОГИЦУ БЕЛУ ЧАРАПУ НАТУК`О

JP Putevi Brcko

Готово да не постоји дете које није хтело, кад порасте, да буде полицајац, ватрогасац, доктор… Некима се сан оствари а неки постану министри.

Реално, није свакоме дато да буде доктор ал зато свако може бити министар здравља. Ко да је то нешто тешко. Пицнеш се к`о шпајиз пред славу, кошуља пастелне боје, утегнеш пегла тегет одело, и обавезно беле чарапе… Ипак се ради о здрављу. Бело је фенси!

То што немаш појма о области у којој министрујеш… ма ко те пита! О томе нек размишљају доктори, они су стручни. Ти немаш потребе за тим. Морао си некад да примиш инекцију. Ето, довољно је! Битно је да познајеш област убадања игле. Више ти и не треба.

Шта у здравству може да се закомпликује па да мора само министар из струке да реши тај проблем? Будимо реални, ни један досадашњи проблем и афера нису били из струке већ све нешто друго се дешавало у овом одељењу (негде на брдовитом Балкану).

Ево пример. Примане су медицинске сестре (негде на брдовитом Балкану) преко кревета! Па шта? Зар је требало министар да буде макро? А и реално, како ћеш да примиш некога у радни однос ко је пре тога био возач(ица) Ц категорије а сад се дошколовала за медицинску сестру? Од познавања посла једино зна да се инекција даје у дуп… у дебело месо. Довољно! Па толко и министар зна.

Дешавало се да (негде на брдовитом Балкану) спадне малтер са плафона на пацијента на операционом столу. Чак су падали и бојлери у пацијентским тоалетима. Шта је требало да министар здравља буде зидар да би знао како да отклони ове кварове?

Кажу како (негде на брдовитом Балкану) неки доктори наплаћују анестезију приликом порођаја! И шта сад? Да можда не треба поставити неког из финансијске инспекције за министра здравља како би спречио илегалну наплату? Па моја баба се породила на њиви, у кукурузу, између трећег и четвртог реда. Хтела је још дубље у њиву да уђе ал се бојала да је неће свекрва наћи. И ено је напунила деведесету годину! А данас жене хоће спиналну, не желе да их боли… Мош мислити! Па плати ако нећеш да те боли. Дакле ни ово нема везе са министром и његовом стручном спремом.

Министар има других „обавеза“. Мора да седи на седници Владе, мора да седи на Скупштини, мора да седи на састанцима са сарадницима, са шефовима, са другим министрима… Ту у опште није битно коју је школу министар здравља завршио већ има ли шуљеве или не? Какав му је желудац? Хоће ли моћи да превари силну храну и вискиће? Шта ако му проради чир или шуљеви а мандат се отегао ко гладна година? Ко ће се поново прихватити ових министарских Танталових мука? Није данас лако наћи неког кандидата који ће се за добробит народа жтвровати у тесној министарској фотељи?

Зато и није битно шта је министар завршио. На крају крајева, ако шофер може да буде медицинска сестра, може и министар да буде било ко! Битно је да човек има добру вољу и… беле чарапе!

Зато Миле, нек си се лепо обук`о! Да си ти нама жив и здрав!

MD MONTEL