Промоција књига бола и поноса

JP Putevi Brcko

У Брчком ће, у организацији Конзервативног клуба, бити организована промоција едиције “Србија 1914-1918”.

Ова едиција представља више од обичног издавачког подухвата. До сад објављених шест кола, те двадесетак наслова ван редовних кола, представљају разноврстан поглед и приступ српском учешћу у великој ратној кланици која ће заувијек промјенити свијет.

Уређивање Едиције свакако је имало на уму потребу да се покаже, подсјети и опомене, на један нов начин, на улогу српске војске и на живот нашег народа у том периоду. Нарочито су откровење књиге који су други писали о нама; о страдању, голготи и васкрсу. Многи страни новинари, љекари, писци, политичари писали су књиге о Србима за вријеме рата.

Многа од тих свједочења исписана су са изузетним лирским тоном, књижевним штимунгом и атмосфером. Најважније је да су коначно освануле многе чињенице које су свјесно и несвјесно занемариване…
Посебну посластицу за љубитеље историје представљају ​мемоари Франше д’Епереа настали на основу дневничких биљешки које је записивао током војничке каријере, а касније, у последњем периоду живота редиговао.

Мемоари до сада нису објављивани ни у цјелини, ни у дијеловима, те српска читалачка публика прва има могућност да се упозна са њима овим путем.

Поред самих мемоара, у овом дјелу се налази и предавање које је Д’Епере одржао после погигибије краља Александра у Марсеју, предговор Франше д’Епереа књизи “Витези слободе”, како и реакција српске штампе на додјелу чина почасног војводе Франше д’Епереу 1921. Године.

Ова књига дио је едиције “​Српске Војводе​”, која окупља осам књига о животима четири српске Војводе, укљућујући и њихове мемоаре и сјећања на Велики рат.

Посебно је вриједно и издање ​дневника Станислава Кракова​ од 1912 до 1918, који је био у Библиотеци Србије, али није био обрађиван, нити је било сагласности о томе да се то уради, а сада нам по први пут стиже у издању новосадског “Прометеја”.

Промоција ће бити одржана у уторак, 10. децембра 2019. године са почетком од 18 часова у Културно административном центру “Патријарх српки Павле”, а књиге ће представити Зоран Колунџија, уредник ИК Прометеј и покретачк Едиције.

Улаз је слободан.

MD MONTEL