Promocija knjiga bola i ponosa

KOLUBARA Brčko

U Brčkom će, u organizaciji Konzervativnog kluba, biti organizovana promocija edicije “Srbija 1914-1918”.

Ova edicija predstavlja više od običnog izdavačkog poduhvata. Do sad objavljenih šest kola, te dvadesetak naslova van redovnih kola, predstavljaju raznovrstan pogled i pristup srpskom učešću u velikoj ratnoj klanici koja će zauvijek promjeniti svijet.

Uređivanje Edicije svakako je imalo na umu potrebu da se pokaže, podsjeti i opomene, na jedan nov način, na ulogu srpske vojske i na život našeg naroda u tom periodu. Naročito su otkrovenje knjige koji su drugi pisali o nama; o stradanju, golgoti i vaskrsu. Mnogi strani novinari, ljekari, pisci, političari pisali su knjige o Srbima za vrijeme rata.

Mnoga od tih svjedočenja ispisana su sa izuzetnim lirskim tonom, književnim štimungom i atmosferom. Najvažnije je da su konačno osvanule mnoge činjenice koje su svjesno i nesvjesno zanemarivane…
Posebnu poslasticu za ljubitelje istorije predstavljaju ​memoari Franše d’Eperea nastali na osnovu dnevničkih bilješki koje je zapisivao tokom vojničke karijere, a kasnije, u poslednjem periodu života redigovao.

Memoari do sada nisu objavljivani ni u cjelini, ni u dijelovima, te srpska čitalačka publika prva ima mogućnost da se upozna sa njima ovim putem.

Pored samih memoara, u ovom djelu se nalazi i predavanje koje je D’Epere održao posle pogigibije kralja Aleksandra u Marseju, predgovor Franše d’Eperea knjizi “Vitezi slobode”, kako i reakcija srpske štampe na dodjelu čina počasnog vojvode Franše d’Epereu 1921. Godine.

Ova knjiga dio je edicije “​Srpske Vojvode​”, koja okuplja osam knjiga o životima četiri srpske Vojvode, ukljućujući i njihove memoare i sjećanja na Veliki rat.

Posebno je vrijedno i izdanje ​dnevnika Stanislava Krakova​ od 1912 do 1918, koji je bio u Biblioteci Srbije, ali nije bio obrađivan, niti je bilo saglasnosti o tome da se to uradi, a sada nam po prvi put stiže u izdanju novosadskog “Prometeja”.

Promocija će biti održana u utorak, 10. decembra 2019. godine sa početkom od 18 časova u Kulturno administrativnom centru “Patrijarh srpki Pavle”, a knjige će predstaviti Zoran Kolundžija, urednik IK Prometej i pokretačk Edicije.

Ulaz je slobodan.

MD MONTEL