Разговор са прваком Европе, Љубишом Ристићем

JP Putevi Brcko

Редакција спортског портала Спортал.ба имала је несвакидашњу прилику да направи разговор са брчаком Љубишом Ристићем, прослављеним одбојкашем и чланом стручног штаба националног тима Србије, освајачем златног одличја са првенства Европе за одбојкаше које је одржано у неколико европских земаља.

У разговору са Ристићем, сазнали смо како један, несвакидашњи позив може да искреира једно од највећих остварења која су могућа у свету професионалног спорта.

„Након смене Николе Грбића и именовањем Слободана Ковача на место селектора нисам могао ни слутити да бих могао бити део стручног штаба репрезентације Србије. Једног сасвим уобичајеног недељног поподнева уследио позив од Слободана Бобе Ковача. Од узбуђења, у том моменту био сам обливен знојем када сам схватио о чему се ради“, одушевљено се присећа Ристић,те додаје.

„Велику одговорност је представљао тај позив. Добио сам поверење у избору многих истакнутих момака. Ипак, након консултовања са најближим особама, одлучио сам прихватити Бобин позив и поновно се ујединити са некадашњим саиграчем из репрезентативних наступа у дресу Југославије са којим годинама имам одличан однос.

Велики посао очекивао је стручни штаб репрезетнација Србије на челу са Ковачем, који признају да од самог старта нису толико веровали у најсјајнију медаљу са европске одбојкашке смотре.

„Морам акценат да ставим на приступ који Слободан Ковач има. Он је веома добар човек који зна како да се опходи према играчима и да из њих извуче максимум. Много смо радили на нашем сервису, блоку и одбрани, што се уз придавање значаја психолошком аспекту, показало као успешно на првенству Европе. Много труда смо уложили у стварање шампионске атмосфере током првенства и то нам је пошло за руком“ изјавио је Љубиша Ристић.

Врхунско издање репрезентације обезбедило је једно од наважнијих признања у каријери Ристића те уједно крунисано дочеком на балкону Скупштине у Београду.

„Златна медаља са Европског првенства, коју ни у најлуђим сновима нисам могао сањати, засигурно је вишњаа на торти када је у питању мој одбојкашки наступ, и као тренера и као играча. Награђено је то и дочеком на балкону Скупштине у Београду, што је највећа част за једног спортисту. Хиљаде људи одају почаст за остварени резултат што заиста представља јединствен осећај и представља мотив зашто се треба бавити спортом“, објашњава Ристић.

Упркос приватним обавезама успева испратити и стање у домаћој одбојци која нажалост много заостаје за земљама у региону.

„Одбојка у БиХ, на велику жалост, пада на све ниже гране што смо се могли уверити и летос током свих потешкоћа са којима се суочава репрезентација Босне и Херцеговине. У нашој држави не улаже се много у спорт што додатно отежава рад Савеза у свим спортовима и представља разлог због којег домаћи спорт заостаје за околином. Велика је разлика у финансијским средствима са којима се располаже што је један од предуслова за озбиљан резултат“, истакао је Љубиша Ристић али је и поделио савет најмлађима који тек треба да закораче у свет озбиљног спорта, коментаришући чињеницу да се све мање љубави рађа према спорту.

„Млађе категорије један су од стубова стабилности. У тим ситуацијама како би се развијали здрави спортисти потребно је да раде људи који имају одговарајући приступ дијеци. Првенствени циљ треба да представља приступ према којем би клинци завољели спорт. Одбојка је најспецифичнији спорт којим не би требало да се баве у раној доби одрастања. Гимнастика и пливање требају да представљају основу током развијања затим озбиљније бављење одбојком“, додаје Љубиша Ристић и за крај открива планове за наставак даљњих одбојкашких активности.

„Имам мноштво приватних обавеза, скројио сам живот у којем не зависим од одбојке што је много важно. Након квалификација и ако Бог да Олимпијских игара у случају неке уносне тренерске понуде ситуација би се могла променити али ову годину сам искористио за приватне ствари“, закључио је у разговору за Спортал члан стручног штаба одбојкашке репезентације Србије Љубиша Ристић.

MD MONTEL