Мајић: Очекујем побуну у правосуђу

JP Putevi Brcko

„Извршној власти не пада на памет да смањи политички притисак на правосуђе. Зато што је овакво стање „идеално“ и нема никаквих шанси да неко ко је на власти одговара ако се тај `не пусти низ воду`“.

Говорећи на трибини Форума писаца и Грађанског демократског форума о проблемима у судству и правосуђу уопште, судија Апелационог суда Миодраг Мајић истакао да се знају дијагнозе, али да и даље стоји питање – шта чинити.

„Прибојавам се да да ће то захтевати лична херојства. Јер, да би се на било који начин извршио покушај промене власти, мислим да ће морати да се појави, пре или касније, једно, двоје, троје, које ће да кажу: Доста је, ја ово више нећу да трпим. Не могу очекивати да ће неки тужилац да искочи и сам поведе нешто од ових предмета Крушик, Савамала… то је бесмислено јер постоји неко ко је изнад и има могућност да то формално заустави. Нама је потребан неко ко ће рећи: Ја сам заустављен у овом, ко ће рећи мени није омогућено да ово урадим, који ће изаћи и рећи да је немештен други уместо њега зато што се у тог другог има поверење“.

Зашто нас та идеја куражи и истовремено враћа депресивном стању? Зато што је питање колико је реално да се појаве такви људи. Јер непрестано чујемо са те стране: Али, изгубићу посао, имам децу… И зато се враћам на оно што сам рекао пре пар година (због чега сам развлачен у таблоидима), да ће се у правосуђу десити побуна. То је нужни процес, питање је само када! Мораће да крену жртве и неће се ово десити тако што ће сви очувати посао у тужилаштву и у суду. Нешто ће морати да се промени у систему ако уопште размишљамо о томе да једнога дана добијемо не независно тужилаштво (велике су то речи), али макар нешто мало боље од ове потпуне блокада коју имамо.

Можда је време да и о томе поразговарамо, колико је та формула могућа у овом тренутку или пак да покушамо да предвидимо да ли ће и када постати могуће. „Мени се чини како притисак буде јачи и како време буде одмицало, чак и у тим најконзервативнијим елементима система имаћемо људе попут Горана Илића и других који ће почети да се јављају, и на новоу стомака, биологије рећи: ја ово више не могу, џаба и посао и плата. Ово је просто ван моје шоље!“ Појављују се, каже Мајић, људи и у високом савету судства, има ту један судија за кога дубоко верујем да на људској равни више не може то да подноси.

„Мењање друштва је јако дуг процес. Изворна функција правосуђа није ту да се свиђа грађанима и судије не би требало да буду популарне, поготово везано за њихове одлуке јер бисмо онда дошли у ситуације да се судије такмиче за наклоност грађана и то је пугубно. Људи, није добар суд чије вам се одлуке свиђају, суд је ту да доноси непопуларне одлуке и оне које се не свиђају већини али су исправне са становишта онога што је суд имао иза себе. Или су макар можда и погрешне али их је тај суд донео независно, по свом уверењу па да је можда и погрешио. Али, најопаснији је суд где се одлука зна пре одлуке, без обзира да ли оне иду у правду додворавања властима, грађанима или неком другом. То је још један погрешан аспект јер да би се добила наклоност грађана у овој арени, да би неки грађани изашли да бране неку своју Лауру (Кодрута Ковеши, румунска тужитељка – п. Д.Б.), суд и тужилаштво имају мало средстава и једно што видим је – како покушати на кратак или средњи рок – вратити то пољуљано поверење.

У тужилаштву је нешто незгоднија ситуација, али ће се захтевати први који ће проговорити јавно о томе што се заправо дешава, а неће покушавати да нас упорно разуверава у оно што и он сам не верује“, тврди Мајић.

„Извршној власти не пада на памет да смањи политички притисак на правосуђе. Зато што је овакво стање ‘идеално’ и нема никаквих шанси да неко ко је на власти одговара ако се тај ‘не пусти низ воду’. Извршној власти није циљ да промени стање, али појављује се моменат који мало квари ту причу, а то су захтеви Европе – да морате у Устави и систему склонити макар те видљиве тачке политичког утицаја; не може да вам у Високом савету судства седе министар правде, представник политичке већине…

Не желите ништа да мењате, али ови вам ипак нешто траже и шта је идеја? Ми ћемо, резонује власт, покушати да помиримо оба циља, да сачувамо политички утицај и да задовољимо ове што нас гњаве ‘стандардима оданде’. Мислим да ћемо реформу имати као један трајни процес, мишљења је судија Мајић.

Извор: данас

MD MONTEL