Гоблини објавили нови албум – „Једнина“

JP Putevi Brcko

Послије шест година дискографске паузе Гоблини су објавили нови студијски албум „Једнина“, под етикетом издавачке куће „Метрополис мјузик“, са којом су Шапчани и започели сарадњу деведесетих година, а Радио Београд 202 је медијски покровитељ.

Ново издање је представљено истог дана у Новом Саду и Београду. Албум са десет пјесама снимљене у студију РОАД у Новом Саду, а за продукцију био је задужен Драган Алимпијевић Пик. Новим пјесмама Бранко Голубовић Голуб обраћа се не друштву, већ сваком појединцу.

“Име ‘Једнина’ се десило негдје на почетку снимања албума када смо, анализирајући текстове, схватили колико се бавимо појединцима, за разлику од прошлог, ‘Робе с грешком’, где смо се бавили системом, режимом, друштвом – свим тим проблемима који се тичу пада моралних вриједности везаним за социјалне, економске и етичке ситуације, не само код нас већ и у региону”, каже Голубовић.

Овога пута бавили су се, истиче, посљедицама свега тога – људима који су из тих ситуација изашли, на овај или онај начин.

“Неки су сада губитници, неки побједници, неки су будуће вође, неки новокомпоновани шљам, те контроверзни бизнисмени… Дакле, има и позитивних и негативних персона.’.

“Албум „Једнина“ је посвећен нашем великог пријатељу Немањи Јанковићу, који је недавно преминуо. Био је легенда београдског маратона и познат као пјевач у цијелом региона. Друже, где год да си, са нама си увек” – рекао је Голуб.

Од 1992. када су Гоблине основали поред Голуба и Ален Јовановић (гитариста) и Владислав Кокотовић (басиста), са паузом од скоро 10 година од 2001. године, бавили су се друштвом, системом и текстовима су утицали на многе. Да је музички утицај и даље јак сигуран је Бранко Голубовић.

„Мислим да музика и даље може да утиче на публику да развије критичко мишљење и став, бар у некој мери. Они који слушају Гоблине и свесни су наших текстова, верујем и да мисле као и ми. Томе се и надамо“, рекао је Тањугу Голуб.

Бранку је адреса већ годинама у Јордану, где се бави хуманитарним радом, писањем књига и наравно, писањем текстова за „Гоблине“, а, како и сам признаје, није лако да се албум сними са различитих континената, но међутим, сматра да су успјели да направе „најозбиљнији и најквалитетнији албум до сад“.

„То лудило траје већ десет година. Добра организација је наравно најважнија. Некад у авиону имам среће да одспавам, некад немам, па директно стајем на бину. Није лако, али успевамо. Што се тиче рада на новим песмама, срећом ту је технологија 21. века, размењујемо фајлове, шаљемо једни другима шта смо направили. Идеје се размењују, али се највише ипак уради кад смо

Извор: трећисвијет

MD MONTEL