„Нико од наше породице није убио Албанца. Нити наручено, нити с леђа, нити спреда. Имамо кодекс части“

JP Putevi Brcko

Вршилац дужности косовског премијера у емисији „Лично“ на РТВ Дукађини говорио о осјетљивим темама послијератног периода, а дио је пренео портал КоССев.

Харадинај је ретко када говорио о загонетном убиству свог брата Енвера послије рата. „Енвер није био проблематичан момак који је створио проблем са неким. Био је изузетно љубазан и два пута је рањен током рата“, преноси Телеграфи.

Харадинај је рекао да је његово убиство дио сценарија који је припремила Србија пошто Енвер није ништа лоше учинио ниједном Албанцу.

„Мислим да је његово убиство било дио тог сценарија, то је доказано у Дукађину. Да се ​​породице врате у непријатељство. Тачно је да су неки Албанци у једном тренутку повукли прст, али сценарио је српски.“

Харадинај каже да је Енверово убиство било политичко убиство јер, како је рекао, нема кривичног преседана.

„У рату није никога уништио осим Србије. Убијен је само зато што је био мој брат или наш. Даут и ја смо тада били у затвору. Убијен је како би се подстакла освета… Али нико од наше породице није убио Албанца. Нити наручено, нити с леђа, нити спреда. Наша породица има неке кодексе части које смо чували.“

Он је рекао и да је разговарао и са бившим предсједником Руговом о томе ко је починио та убиства.

Каже да је, поред многих званичника ЛДК, њему убијено и много бораца који су били у његовој групи, али и да није желио да прави списак да не подстиче братоубилаштво.

Оптужбе и ослобађања

Подсјетимо, Рамушу Харадинају је суђено у Хашком трибуналу за ратне злочине на КИМ, али је 2012. правоснажно ослобођен свих оптужби.

Трибунал је те 2012. по други пут ослободио сада бившег косовског премијера и вођу терористичке ОВК Рамуша Харадинаја кривице за злочине над цивилима на КиМ 1998. године.

Рамуш Харадинај, који је прије него што се придружио Ослободилачкој војсци Косова, радио као избацивач у једном ноћном клубу, постао је премијер 2004. године, као лидер Алијансе за будућност Косова.

На том положају је провео само 100 дана, када је стигла оптужница Хашког трибунала, послије које је поднио оставку и добровољно се предао Трибуналу.

Први пут, Рамуш Харадинај и Идриз Баљај били су ослобођени по свим тачкама оптужнице у прољеће 2008, а Љах Брахимај је због злочина у Јабланици осуђен на шест година затвора. Двије године касније, жалбено вијеће Трибунала наложило је да суђење буде поновљено, али по знатно ужој оптужници.

Усвојивши жалбу Тужилаштва, апелационо вијеће Трибунала је крајем јула 2010. наложило да суђење буде поновљено по шест од 37 тачака оптужнице, ограничених на злочине у Јабланици.

Хашки трибунал је по други пут ослободио бившег косовског премијера и вођу терористичко Ослободилачке војске Косова Рамуша Харадинаја кривице за злочине над цивилима на западу Косова 2012. године.

Заједно са Харадинајем, ослобођени су тада и њему потчињени Идриз Баљај и Љах Брахимај.

Рамуш Харадинај био је оптужен за убиства, окрутно поступање и нехумане поступке у импровизованом заробљеничком логору терористичке ОВК у селу Јабланица код Дечана.

Образлажући пресуду 2012, судија Молото је навео да је утврђено да „не постоје вјеродостојни докази да је Рамуш Харадинај знао за злочине у Јабланици“.

„Ова пресуда, на крају најдужег и најисцрпнијег кривичног процеса који је икада вођен у историји међународног кривичног права, представља комплетну потврду невиности господина Харадинаја. Она доказује без трунке сумње да је он био ратни херој, а не ратни злочинац“, рекао је тада Харадинајев адвокат Бен Емерсон.

Извор: Б92, Бета, Коссев

MD MONTEL