Фехим Мусакадић носилац Карађорђеве звијезде са мачевима

JP Putevi Brcko

Овај српски јунак кога видите на слици зове се Фехим Мусакадић, српски добровољац у Првом свјетском рату и официр Српске војске који је за јунаштво одликован највећим ратним орденом Краљевине Србије, Карађорђевом звијездом са мачевима.

Овај рођени Сарајлија Фехим Мусакадић је из Првог свјетског рата изашао као један од највећих српских јунака. Након рата вратио се у свој родни град и постао начелник жандармерије у Сарајеву. Био је и члан главног одбора Српско-муслиманског просвјетно-културног друштва ”Гајрет”, које се борило за учвршћивање свијести муслимана у Аустроугарској и њиховој припадности српском националном корпусу и културном моделу.

Чим је избио Други свјетски рат, Мусакадић се повезао са својим ратним другом са Цера и Солунског фронта пуковником Драгољубом ”Дражом” Михаиловићем, који га распоређује у Источну Босну, у штаб војводе Петра Баћовића како би радио на органозовању борбе против окупатора. Касније током рата одлази у Херцеговину, где у Коњицу оснива чувени Коњички муслимански четнички батаљон.

Заробљен је и стрељан од стране партизана Јосипа Броза Тита 1943. године у Странама код Улога (данас општина Калиновик).

Фехим Мусакадић је био човјек који је искрено живио за Српство, њему служио, њиме се поносио и, напослијетку, за њега дао и свој живот. Један од преживјелих четника који је успио да умакне са стрељања у коме је убијен Мусакадић, касније је свједочио да је Мусакадић, пред саму смрт, гледајући митраљезима у очи узвикнуо: “Живио Краљ, живио Дража, доле Тито!“

Слава српском јунаку Фехиму Мусакадићу за кога сигурно 98% Срба никада није чуло! Не смијемо да заборавимо своје јунаке и људе који би могли да буду прави примјер у будућим односима између муслимана и Православаца, нарочито у Рашкој и БиХ.

Извор: Српска историја

MD MONTEL