Древни музички инструмент: ГУСЛЕ

JP Putevi Brcko
Занимљив је податак да су српске гусле дочекале Фридриха Првог Барбаросу када се у 12. вијеку састао у Нишу са српским владаром Стефаном Немањом, гдје му је Немања понудио помоћ Рашке у крсташком рату. Барбароса је наводно био високо задивљен звуком српских гусала.

Српске су гусле древни музички инструмент (поријеклом из средње Азије) са једном или двије жице, распрострањен широм Балкана, гдје има или је било Срба. Има их и у других Словена, тамо се зову хусле. Најчешће су направљене од јаворовог дрвета, док су жице од упредених коњских длака по којима се вуче гудало, и тиме звук који се добија има оштар и драматичан тон. Пресвучене су животињском кожом, а на врху инструмента налази се изрезбарен коњ, соко или орао најчешће. Гусле су играле важну улогу у историји српске епске поезије будући да су гуслари — народни пјевачи, опјевали догађаје из националне историје вијековима, све док ти текстови нису коначно записани.

Лијепо би било када би и данас свака српска кућа имала гусле окачене уз икону као некада што је био обичај, макар наш домаћин и не знао гуслати.

“Уз’о деда свог унука, метн’о га на крило, па уз гусле пјевао му што је негда било…“

MD MONTEL