Ово је чувени Карађорђев војвода Кнез Иво од Семберије, најчувенији Семберац свог времена.

KOLUBARA Brčko

Родио се као Иван Кнежевић у селу Дворовима али је младост провео у Поповима код Бијељине.

Тек са непуних 20 година је био кнез над свим селима тадашње Бијељинске нахије и уживао је велико повјерење у народу. Истакао се нарочито откупима српског робља од Мехмед-бега Куленовића, капетана Босанског ејалета пред почетак Карађорђевог устанка.

Пошто је Карађорђе најотвореније кренуо да ослободи читаву Босну, Крајину, Херцеговину и да се споји у Дубровнику са Светим Петром Цетињским, то је доста Срба са друге стране Дрине приволио да му се прикључе у општем ослободилачком подухвату. И тако је српска војска на челу са Јаковом Ненадовићем 1809. године чак стигла до пред Сарајево, док је кнез Иво био прва узданица устанка у Босни.

И умјесто да тада у општем ослободилачком замаху завршимо ослобођење Срба на Балкану, Чегарска битка из маја 1809. године и незаузимање Ниша и Поморавља, Повардарја, Косова и Метохије, пресудила је да овај покрет ослобођења из Босне и Подриња изгуби на замајцу. Стога, видимо и да се кнез Иво повлачи у оближњу Мачву.

У Мачви је Карађорђе поставио кнеза Ива за војводу свих избјеглих Срба и све до пропасти устанка 1813. године га видимо као најближег сарадника војводе поп-Луке Лазаревића у Шапцу. Касније кнез Иво прелази у избјеглиштво и све до иза 1820. године живи у Срему, заједно са осталим војводама и избјеглицама из Карађорђеве Србије.

Након успјеха Таковског устанка, кнез Милош Обреновић, зове кнеза Ива да се 1820. године поново врати у Шабац, гдје га је поставио за члана Општинског суда. 29. јуна (по старом календару) 1840. године је овај чувени српски војвода и народни првак умире али његова слава, нарочито међу Србима Семберије, Мачве, Поцерине и Подриња опстаје до данашњих дана.

Извор: Историја Срба

MD MONTEL