Божић Бата – Свети Никола

Kolubara

Божић Бата је изворно хришћански светац Свети Никола Мирликијски (Саинт Николас – Сант Николаус – Санта Клаус) за кога се везивао обичај да се уочи Никољдана 19. децембра или за Божић, сиромашној и болесној дјеци остављају новчићи и слаткиши у чизмама или чарапама које дјеца, том приликом остављају поред прозора или поред огњишта.

Житије Светог Николе казује да је Свети Никола својим тајним доброчинством спасао три дјевојчице чији бездушни, нагло осиромашени отац, хтеде да их прода у робље јер није могао да их храни и гаји. Да би их спасао, Свети Никола је ноћу, кријући се од свијета, кроз прозор куће у којој су живјеле три унесрећене дјевојчице, убацио свежањ дуката како би их спасао. Златне кованице су упале у њихове чизмице и отуда долази овај обичај. По другој верзији, Свети Никола је исто то учинио али је дукате убацио кроз димњак а они упадоше у чарапице које су дјевојчице ту оставиле да се ноћу осуше.

Свети Никола је временом комбинован са другим ликовима, нарочито оним из предхришћанске традиције старих Словена и старих Германа; са германским Богом Одином и словенским злим старцем Мразом који је отимао и односио неваљалу дјецу – Дједа Мороз, Дједа Мраз…
Извор: Света Анастасија Српска

MD MONTEL