ЧУДОТВОРНИ ИЗВОР КОД БАЈИНЕ БАШТЕ: Овом водом лијечили су шугу у Азији, а по спас долазе и нероткиње! Зову га још и ЉУБАВНИ ИЗВОР, ево и зашто

JP Putevi Brcko

Ако се запутите обиљеженом стазом узводно низ ријеку Рачу, пут ће вас довести до извора Лађевац.

Алкално – термални извор крашког поријекла међу мјештанима познат је и као “топло врело”, јер се температура воде константно креће од 15 до 18 степени Целзијуса.

Ово мјесто скривено у густој шуми, некад је било надалеко познато по својој љековитости, па су овде спас и излијечење тражили путници намерници из далеких градова.

“Топла вода са извора Лађевац провјерено лијечи од шуге и других кожних болести. У давна времена кад није било апотека, Рачани су трговцима продавали ову воду која је караваном стизала чак до Азије”, прича мјештанин Раче Благомир Ристић.

Међутим, љековита рачанска вода, како кажу мјештани, излијечила је и бројне нероткиње које су овде долазиле да би ријешиле свој проблем.

“Воду која тече из камена називају још и љубавни извор. Жене које не могу да остану у другом стању, овде долазе да се три пута умију и три пута напију и после им наравно треба човек”, објашњава Благомир дјелотворност извора и додаје да ту није крај љековитости.

“Мајке су доводиле децу која имају пороблема са очима, да се овде умију”, каже овај мјештанин.

Кањон ријеке Раче још увек је недовољно истражен, а извор Лађевац свакако је један од бисера на које ћете наићи и иако немате здравствених проблема које његова вода лијечи, свакако је лијепо искуство проћи кроз ову природну оазу.

Извор: Курир.рс/РИНА

MD MONTEL