Ако затреба, бранићемо Острог! Монаси спремају мошти Василија Острошког за пут

Kolubara

Народни представници у Скупштини Црне Горе не одустају од плана да 26. децембра у парламенту изгласају закон коме се противи већина народа, верске заједнице, међународна јавност…

„Ако затреба, бранићемо Острог!“ Са овом поруком, налик завету, верници из Црне Горе, али и из свих земаља, који свакодневно посећују дом Светог Василија Острошког дочекују велики црквено-народни сабор за одбрану вере заказан за суботу у Никшићу. На овом скупу верници и грађани Црне Горе дићи ће свој глас против усвајања предложеног закона о слободи вероисповести, према коме ће власник имовине Српске цркве постати – држава Црна Гора.

Само дан пошто су се у парламенту ломила копља између председника Владе Душка Марковића и опозиционих странака, које траже безусловно повлачење опасног закона, у Острогу је владао никољдански мир, али и „тврда вера“ да ће са скупа у Никшићу бити поручено да ће народ бранити своју Цркву.

Свештеници су на Никољдан обављали последње припреме за путовање моштију Светог Василија. Митрополија црногорско-приморска позвала је све вернике да се пред кивотом светитеља сједине, измире и пошаљу поруку да наум власти – неће проћи.

Свештеници у Острогу своје ставове не износе без благослова митрополита Амфилохија.

– Све је речено и јасно. Нема шта ту да се дода – кажу свештеници острошке светиње.

У Никшићу се очекују десетине хиљада верника који ће се окупити код Саборне цркве, као и на Тргу војводе Шака Петровића. Најављени су доласци из свих крајева Црне Горе. Скуп који је најављен као „сабор у одбрану вере и светиња“, како наглашавају организатори, биће последња црвена линија у заштити духовног и верског идентитета народа Црне Горе.

– Стајаћемо мирно у суботу, јер са страхом божјим у молитвеној колони идемо на поклоњење моштима Чудотворца. Сви имамо жељу да Свети Василије Острошки помири православне Црногорце, браћу и сестре, синове и очеве. И да не дозволи никада више да вера мора да се брани – истичу организатори.

Народни представници у Скупштини Црне Горе из редова владајуће већине ДПС-а, Социјалдемократа, Либералне партије, Бошњачке странке, Хрватске грађанске иницијативе и Албанаца, без обзира на сва упозорења из земље и света, не одустају од плана да 26. децембра у парламенту изгласају закон коме се противи већина народа, верске заједнице, међународна јавност…

У манастиру кажу да изношење кивота светитеља, како неки говоре, није чудо нити преседан.

– Увек кад је мука, у помоћ се призива Чудотворац. Он није само исцелитељ и заштитник града Никшића и његових житеља, него и целе васељене – кажу монаси.

У Острогу је у четвртак био и Првослав Бојовић из Куршумлије, чији преци су пореклом из Андријевице. Он је ктитор пограничне цркве у Мердарима која је посвећена Стефану Дечанском:

– Видимо се у Никшићу! Тамо нам је место.

Иако још нема најава о организованом превозу на велики црквено-народни сабор у Никшићу, грађани источне Херцеговине у великом броју планирају одлазак, како би се поклонили моштима Светог Василија Острошког и Тврдошког – Чудотворца.

Херцеговци не крију да гаје посебна осећања према Светом Василију и манастиру Острогу.

– За нас из Херцеговине не постоје било какве границе са Црном Гором, када је реч о вери и Светом Василију Острошком. Не идемо у Никшић да било шта доказујемо. Идемо да будемо са браћом и да се сви окупимо око истог, из љубави према Богу, према нашој Цркви – истакао је Илија из Гацка.

Велики број становника из источне Херцеговине, од Требиња да Невесиња, запутиће се ка Никшићу, како би цели свет видео величанствено слику са великог црквено-народног сабора. То што се спекулише о могућим дужим задржавањима на граничним прелазима, кажу, неће им бити препрека.

Делегација ЕУ у Црној Гори саопштила је у четвртак да се регулисање верских заједница не може уређивати ван препорука Венецијанске комисије и међународних стандарда о људским правима. Регулисање верских заједница национална је надлежност, наводи се у саопштењу и додаје да то питање, међутим, треба уредити на начин који окупља заинтересоване стране.

Извор: србининфо

MD MONTEL