У БАЊИ КОВИЉАЧИ ОДРЖАНА РАДИОНИЦА О МЕДИЈСКОЈ ПИСМЕНОСТИ – Како препознати лажне вести

JP Putevi Brcko

Асоцијација локалних и независних медија “Локал прес“ организовала је у Бањи Ковиљачи радионицу о медијској и информационој писмености за групу младих Рома из Лознице и околине.

Они су током два дана сазнали како да препознају лажне вести и манипулације информацијама, шта је спин, а шта грађанско новинарство, каква је улога друштвених мрежа у информисању, али и шта је говор мржње у медијима и на интернету. Разговарало се и о етици у новинарству и какву улогу имају РЕМ и Савет за штампу.

Са полазницима су радили Марија Обреновић из Локал преса, новинарка крагујевачког портала Пресек, и новинар Лозничких новости Небојша Трифуновић.

Милојко Аметовић, председник Удружења грађана “Жива ватра“, које је помогло организацију радионице, каже да су овакви програми неопходни свима, а нарочито мањинским заједницама, у време када смо свакодневно затрпани свакаквим информацијама. Он је изразио наду да ће млади Роми и убудуће имати прилику да учествују на оваквим и сличним обукама, а предложио је и да се одрже радионице на којима ће учествовати, упознавати се и размењивати мишљења млади без обзира на националност.

“Локал прес“ је радионицу у Ковиљачи одржао у сарадњи са Дојче веле академијом у оквиру програма “Млади медији – медији за младе“.

Извор: лозничкеновости

MD MONTEL