Ове године уз помоћ Завода за запошљавање посао добило 260 особа

Kolubara

У претходне четири године брчански Завод за запошљавање је прошао сложени процес реформе свог рада и организације у складу са захтјевима реформског пакета и уз помоћ њемачке конзкултантске фирме ГОПА и швицарске агенције за развој и сарадњу СДЦ, постао је једна од најразвијенијих служби које се баве запошљавањем особа у БиХ, како по питању обучености и оспособљености кадрова за рад са незапосленим особама и послодавцима тако и по питању техничке опремљености која је у самом врху у БиХ.

Организацијска структура, као и политике и процедуре рада, такођер су претрпјеле велике промјене, а све у складу са захтјевима тржишта рада.

„На нама је да се потрудимо да у наредном временском периоду покушамо да пружимо прије свега младим и образованим људима могућност да стекну своје запослење у БиХ, прије свега у Брчко дистрикту, како би барем пружила одређену шансу да остану на нашем подручју и да живе и раде овђе гђе су рођени.“ – рекао је директор Завода Владо Јевтић.

Према његовим ријечима, 2019. година је једна од успјешнијих када је у питању запошљавање особа. С прорачуном из властитих, државних и средстава из Дистрикта осигурано је 2.300.000 КМ, док је запослено 260 особа. Гледајући раздобље уназада од пет година, за програме запошљавање особа утрошено је око 10,5 милијуна марака и укупно запослено 1.162 особе, од чега је око 70 посто особа и даље у радном односу.

Завод интензивно ради на прочишћавању евиденције активних тражитеља посла, те се настоји особама које су на евиденцији, само ради остваривања других бенефиција, омогућити да тражена права остварују директно преко оних институција код којих желе остварити одређена права.

У односу на 2015. годину, догађа се велико смањење броја особа које активно траже посао. Године 2015. на евиденцији је било 12.197 незапослених, док их је закључно с листопадом било 7.024. Насупрот томе, јавља се повећање од 2.500 људи који се налазе на полупасивној листи јер су на завод пријављени искључиво ради остварења других бенефиција.

„Оно што је нама најважније је повећање броја укупно запослених особа. Број запослених за 2016. годину био је 16.506, а закључно с листопадом ове године тај број износи 17.876. Дакле, долази до константног повећања броја запослених особа и то је најважнији резултат који смо претходних година успјели остварити с Владом Брчко дистрикта и другим институцијама, које проводе активне политике запошљавања,“ истакнуо је Јевтић.

Он је најавио наставак рада у оквиру њихових зацртаних законских обвеза, те да планирају имплементацију нових рјешења из Закона о раду и Закона о образовању одраслих особа, гђе планирају увести конкретније обуке за особе које се желе образовати за занимања која су тражена на тржишту рада.

Додао је како такођер очекују усвајање и додатних закона који ће проширити фокус рада Завода за запошљавање, како би се више усмјерили на рад с особама с инвалидитетом и теже запошљивим особама.

Извор: РБ

MD MONTEL