КО ЋЕ НАСЛИЈЕДИТИ ПУТИНА? Помињу се неколико имена, а Запад се највише боји овог

JP Putevi Brcko

Након што је руски предсједник наговијестио да по истеку мандата 2024. више неће обављати ту функцију, спекулише се да би на његово мјесто могао да дође садашњи министар одбране Сергеј Шојгу

Добар стратег

Према посљедњим истраживањима московског Центра Лавада, које су медији на Западу пренели, највећи број испитаника мисли да ће Путина наслиједити Шојгу.

– Њему Руси вјерују скоро колико и Путину. Шојгуов најјачи аргумент је војска, коју одлично држи под контролом. Под његовом палицом успјешно је изведена интервенција у Сирији, а војска је под његовом командом добила најмодернију опрему на свијету. Сталожен је човјек и добар стратег, што су особине које су потребне сваком великом државнику – навели су испитаници.

У обзир за Путиновог наслиједника долази и Сергеј Лавров, за којег Руси мисле да је човек на гласу у цијелом свијету.

– Лавров је искусни дипломата и цијењен је у међународној заједници. Већ дуго је на политичкој сцени и ужива Путиново повјерење – оцјена је Лавадиних испитаника.

У истом истраживању као могући кандидати за Путиновог наслиједника помињу се и градоначелник Москве Сергеј Собјањин, и то због својих менаџерских квалитета, али и комуниста Павел Грудинин.

Осим њих, и премијер Дмитриј Медведев помиње се као кандидат за функцију предсједника. Велики број Руса мисли да ће Медведев наслиједити Путина на исти начин као што је то урадио 2008. Тада су двојица званичника замијенила функције, па је Путин постао премијер, а Медведев предсједник. Упркос рокади, Путин је имао послиједњу ријеч у свему, а четири године касније, 2012, поново је постао предсједник, док се Медведев вратио на мјесто шефа владе.

Путин послије Путина

Према истраживању Центра Лавада, испитаници мисле да ће Путин владати Русијом и након формалног повлачења са позиције предсједника.
– Само Путин може да замијени Путина. Без обзира на то ко послије њега буде изабран за предсједника, он ће наћи начин да управља државом из сенке – навели су испитаници.

– Медведев је већ био предсједник, искусан је политичар и Путин му вјерује. Вјероватно ће се 2024. поново замијенити са Путином и постати предсједник – одговор је који су многи испитаници дали на питање „Ко ће наслиједити Путина?“.

Опозиција нема шансе

Уколико се догоди да ниједан од набројаних кандидата не буде изабран за предсједника, Путинове присталице вјерују његовој процјени и мисле да ће он изабрати најбољу особу за наслиједника. Једино кандидата којег изабере Путин виде као особу која ће наставити да води његову политику. У тој групи испитаника највећи број мисли да ће Путинов наслиједник бити потпуно непозната особа. Кажу да је Путин и сам био непознат јавности кад је дошао на власт, па се испоставило да је био прави избор. Они вјерују да би то могло поново да се догоди.

– Годину дана прије избора појавиће се у јавности способна особа, која ће преузети функцију предсједника. Та особа би могла да дође из обавјештајне службе, или са мјеста гувернера или губернатора, или са позиције вишег савјетника у Кремљу – кажу Лавадини испитаници.
Сви они, без обзира на то да ли су Путинове присталице или противници, сагласни су у једном – садашњег предсједника нема шансе да наслиједи неко из опозиције.

Жена нема шансе

Руси мисле да на мјесту предсједника не може да буде жена.
– Путина ће наслиједити мушкарац, који је вриједан и поштен. Жена једноставно не би могла да се носи са задацима предсједника јер је земља огромна. Руска политика је сурова, а држава не може да приушти себи да покаже слабости на међународној сцени – сложни су Путинови противници и присталице.

Извор: Србија Данас/Информер

MD MONTEL