Обиљежено 17 година од погибије војводе Манде

JP Putevi Brcko

У Угљевику је служењем парастоса и полагањем вијенаца испред спомен-бисте обиљежена 17. годишњица од смрти војводе Митра Максимовића Манде, ратног команданта јединице “Мандини лавови” и некадашњег предсједника Скупштине општине Угљевик, ФК Рудар и локалне борачке организације.

Служењем парастоса и полагањем вијенаца породица, сабораци, представници општинске власти, пријатељи и суграђани одали су почаст војводи Манди, “чије име, лик и дјело у протеклом отаџинско- одбрамбеном рату никад неће бити заборављени”, каже Јован Маринковић из Борачке организације Угљевик.

“На данашњи дан радо га се сјећамо јер је покојни војвода задужио сав српски народ у Републици Српакој а посебно у Угљевику. О њему као човјеку и његовој јединици могли бисмо много да причамо јер су били много значајни у току одбрамбено-отаџбинског рата на овим просторима и зато чинимо све да се његово име помиње и да га не заборавимо, ни њега ни његову јединицу.”

Специјална јединица “Мандини лавови” формирана је 1992. године и имала је 160 припадника, часних и поштених људи поносних што у својој ратној историји немају ниједну мрљу, истичу ветерани.

“Кроз јединицу је прошло преко 500 бораца. Имали смо преко 100 рањених и више од 40 погинулих. Мислим да сви знају за Мандину јединицу, шта је и колико дала за Републику Српску”, рекао је Драго Томић, предсједник Удружења ветерана “Мандини лавови.

Прије помена истрчана је меморијална трка од Дворова до Угљевика у којој је учествовало 35 људи. У наредним данима биће одржан меморијални турнир у малом фудбалу, на којем ће учествовати 56 екипа.

“Овом приликом бих желио да се захвалим свима који су учествовали ове године на 4. меморијалној трци “Војвода Мандо”. Ово је за мене велика част и привилегија. Сматрам да је мој отац био један од највећих војвода на овом простору”, рекао је син Митра Максимовића-Манде, Душан Максимовић.

Војвода Митар Максимовић Мандо одликован је орденом Милоша Обилића за заслуге у одбрани Републике Српске. Погинуо је 27. децембра 2002. године у саобраћајној несрећи у Дворовима код Бијељине.

Извор: БН ТВ

MD MONTEL