Црна Гора: Приведени сви посланици ДФ након инцидента у Скупштини

Kolubara

У Скупштини Црне Горе догодио се инцидент, након одбијања амандмана Демократског фронта на предложени Закон о слободи вјероисповијести. Сви посланици ДФ-а су приведени. Сједница је након паузе настављена, а гласовима владајуће већине и СДП-а усвојен је Закон о слободи вјероисповијести.

Сједница која је прво настављена десетак минута послије поноћи, прекинута је пошто се догодио инцидент када су посланици ДФ покушали да прекину засједање. Након што су удаљени из сале и одведени возилима полиције, сједница је настављена и Закон о слободи вјероисповјести усвојен је са 45 гласова посланика ДПС-а, СД-а, Либералне партије, Бошњачке странке, Хрватске грађанске иницијативе и Форце, као и посланика СДП-а.

Gepostet von Марина Јочић am Donnerstag, 26. Dezember 2019

Инцидент је претходно избио када је столу председавајућег Скупштине пришло неколико посланика ДФ-а, покушавајући да са њега скину дијелове технике, након чега је интервенисало обезбјеђење Скупштине. Према изјавама појединих посланика, бачена је „димна петарда“ или сузавац. У пленарну салу ушло је касније и неколико особа са гас маскама на лицу, пренијеле су Вијести.

Други посланици су свједочили да је бачена и једна флаша и да су ишчупани микрофони.

Сви посланици ДФ-а су приведени. У двије марице спроведени су у подгорички Центар безбједности, наводе Вијести. Тај лист јавља и да су ухапшене 22 особе – 18 посланика ДФ-а и још четири особе.

Gepostet von Марина Јочић am Donnerstag, 26. Dezember 2019

Посланик ДФ Славен Радуновић објавио је снимак из полицијске марице која га је са групом посланика превозила након што су удаљени из скупштине.

Претходно су се полиција и посланици ДФ-а гурали у холу Скупштине.

„Ми смо спремни да се бијемо са вама, свему смо наредни, ово је наш дом, ми смо посланици, ово није ваш дом. Седница се неће наставити док се обезбеђење не обрачуна са ДФ. Одавде добровољно нећемо изаћи,“ рекао је Андрија Мандић, један од лидера ДФ, док су посланици ДФ-а били у сали Скупштине.

„Ми смо рекли да смо спремни да погинемо за нашу цркву, то вечерас демонстрирамо“, рекао је он.

Gepostet von Марина Јочић am Donnerstag, 26. Dezember 2019

Посланици владајуће већине и СДП-а затим су се вратили у скупштинску салу након инцидента.

„Имали смо сцене које не приличе парламенту. Држава је показала да може да буде стрпљива, одговорна, али и одлучна. Не може се тако понашати у парламенту Црне Горе“, рекао је предсједник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић.

Он је рекао да су посланицима ДФ изречене мјере удаљења са сједнице. „Они не могу присуствовати сједницама наредних 15 дана“, објаснио је Брајовић.

Претходно је одбачени су амандмани на Закон о слободи вјероисповјести, које је у скупштинску процедуру уврстио Демократски фронт, а које им је доставила Митрополија, након вишесатне расправе у Скупштини о том закону. Посланици владајуће коалиције и СДП-а одбили су једногласно 103 амандман ДФ-а на Приједлог закона.

Више путева на сјеверу Црне Горе, као и магистрални пут у Зеленици и кружни ток у Будви, током дана и вечери блокирале су групе грађана су у знак протеста због најављеног усвајања Закона о слободи вјероисповјести. Више особа је приведено.

Како преносе Вијести, владика Јоаникије позвао је окупљене у Подгорици на мосту Блажа Јовановића да се мирно разиђу и окупе код Храма Христовог васкрсења.

Он је позвао и људе окупљене у осталим црногорским градовима да се такође у миру разиђу, наглашавајући да Митрополија црногорско-приморска није позвала никога да изађе на улицу.

Јоаникије је најавио и да ће бити формирани „месни одбори за одбрану цркава и манастира и светиња СПЦ.“

Окупљени су потом кренули ка Храму, а на челу и зачељу колоне су свештеници јер су се прибојавали „убачених елемената“. Захвалили се полицији која је, како су навели, била коректна.

Извор: Н1

MD MONTEL