Бећковић: У Црној Гори као да траже преживјеле у Аушвицу да их дотуку

JP Putevi Brcko
Прогонити данас црногорску Митрополију равно је томе као када би неко потражио преживјеле у Аушвицу да и њих дотуку, каже за Спутњик академик Матија Бећковић.

Хаос у Црној Гори никога не оставља равнодушним, а о томе којим ће путем ова држава наставити, академик Матија Бећковић за Спутњик каже:

„Црква је одвојена од државе, али држава није од црквене имовине, што се најбоље видјело ових дана у Црној Гори и то у Божићне дане и католичке и православне. Црногорско-приморска Митрополија је у Другом свјетском рату или непосредно по завршетку рата убијена. Стотину двадесет и шест свештеника на челу са митрополитом Јоаникијем који су тада убијени, уписани су у књигу светих Српске православне цркве. Сада исту прилику да се упишу имају и свештеници и епископи садашње Митрополије црногорске. И то што су урадили владики Методију, само су му сковали ореол”.

На питање има ли повратка за Црну Гору послије овога, Бећковић одговара:

„Црна Гора ће се или вратити, или ће нестати ако настави исти онај пут којим је већ једном учинила свецима свештенике Митрополије. Својевремено је у Конгу Касавубу ухапсио полицију, а синоћ су у Црној Гори ухапшени посланици Демократског фронта и то ће се памтити док има српскога народа“, додаје академик.

Извор: Политика

MD MONTEL