Нису били Срби рођењем…

JP Putevi Brcko

Нису били Срби рођењем, али су нас својим животом и примјером много задужили.
Ово је кратка прича о двојици храбрих људи из различитих епоха српске историје које повезује једино љубав према Србији!

Први је био Швајцарац, други је Француз. Први је био криминолог, други је инжењер безбиједности и екологије. Један је умро још 1929. док се други родио тек 1985. године.
Ова два човјека, по свему судећи, ништа не би спојило и ничега заједничког не би имали да није Србије и њеног напаћеног народа, који обојица неизмерно воле и којем су обојица спремни да помогну колико год могу, чак и више него што се на први поглед чини могућим. Из чисте љубави, без икакве користи.
Први је основао је српски „Црвени крст”, у суштини хуманитарну организацију. Други је основао хуманитарну организацију „Солидарност за Косово” (Solidarité Kosovo). Обојица су толико завољели народ којем су помагали, да су и један и други напустили своје градове, Женеву и Гренобл, и за мјесто живота изабрали нашу земљу.

За разлику од овог првог, којег је у Србију позвала српска влада да би истражио аустроугарске, њемачке и бугарске злочине над српским цивилима, овај други је у Србију дошао сам, слиједећи само глас свог срца, глас који је надјачао сву пропаганду која је током протеклих двадесет година од Срба правила монструме, скоро људождере. И док су многи старији и образованији од њега без резерви прихватали сервиране им слике, он је већ са тринаест година знао да истина није баш онаква како је представљају на телевизији.

Даме и господо АРЧИБАЛД РАЈС и АРНО ГУЈОН!

Извор: Српска историја

MD MONTEL