Nisu bili Srbi rođenjem…

KOLUBARA Brčko

Nisu bili Srbi rođenjem, ali su nas svojim životom i primjerom mnogo zadužili.
Ovo je kratka priča o dvojici hrabrih ljudi iz različitih epoha srpske istorije koje povezuje jedino ljubav prema Srbiji!

Prvi je bio Švajcarac, drugi je Francuz. Prvi je bio kriminolog, drugi je inženjer bezbijednosti i ekologije. Jedan je umro još 1929. dok se drugi rodio tek 1985. godine.
Ova dva čovjeka, po svemu sudeći, ništa ne bi spojilo i ničega zajedničkog ne bi imali da nije Srbije i njenog napaćenog naroda, koji obojica neizmerno vole i kojem su obojica spremni da pomognu koliko god mogu, čak i više nego što se na prvi pogled čini mogućim. Iz čiste ljubavi, bez ikakve koristi.
Prvi je osnovao je srpski „Crveni krst”, u suštini humanitarnu organizaciju. Drugi je osnovao humanitarnu organizaciju „Solidarnost za Kosovo” (Solidarité Kosovo). Obojica su toliko zavoljeli narod kojem su pomagali, da su i jedan i drugi napustili svoje gradove, Ženevu i Grenobl, i za mjesto života izabrali našu zemlju.

Za razliku od ovog prvog, kojeg je u Srbiju pozvala srpska vlada da bi istražio austrougarske, njemačke i bugarske zločine nad srpskim civilima, ovaj drugi je u Srbiju došao sam, slijedeći samo glas svog srca, glas koji je nadjačao svu propagandu koja je tokom proteklih dvadeset godina od Srba pravila monstrume, skoro ljudoždere. I dok su mnogi stariji i obrazovaniji od njega bez rezervi prihvatali servirane im slike, on je već sa trinaest godina znao da istina nije baš onakva kako je predstavljaju na televiziji.

Dame i gospodo ARČIBALD RAJS i ARNO GUJON!

Izvor: Srpska istorija

MD MONTEL