Подигнута оптужница за ратни злочин против ратних заробљеника у Брчком 1993. године

JP Putevi Brcko

Тужиоц Посебног одјељења за ратне злочине, подигао је оптужницу против:

Ризвановић Адмира, рођеног 1975. године у Брчком
Омеровић Смајила, рођеног 1970. године у Зворнику
Хускановић Јасмина, рођеног 1971. године у Брчком
Хиндић Кемала, рођеног 1949. године у Јабланици
Франчешевић Мартина, рођеног 1962. године у Брчком
Пљакић Рамиза, рођеног 1958. године у Сјеници, Р Србија
Анђеловић Иве, рођеног 1963. године у Брчком
Фазловић Хазима, рођеног 1950. године у Брачком
Фазловић Бахрије, рођеног 1967. године у Брчком

Оптужени се терете да су, оптужени Ризвановић, Омеровић и Хускановић, као припадници из састава Интервентне јединице 3. батаљона 108. моторизоване бригаде такозване Армије РБиХ, за вријеме рата и оружаног сукоба, поступали противно одредбама међународног хуманитарног права и Женевских конвенција које регулишу поступање са заробљеницима за вријеме рата.

Они се терете, да су приликом борбених дејстава у близини мјеста бодериште, у извршеној засједи извршили заробљавање 11 припадника 1. посавске бригаде ВРС, те након тога мучили и злостављали, наносили им тешке тјелесне озлиједе нечовјечним поступањем, те их након тога усмртили употребом ватрног и хладног оружја, нанијевиши им заживотне и посмртне озлиједе.

Оптужени Хиндић, Франчешевић, Пљакић, Фазловић, Анђеловић и Фазловић, терете се да су у својству комаданта Оперативне групе I- Босанска Посавина, 108. пјешачке бригаде ХВО, те 108. моторизоване бригаде такозване Армије РБиХ, знали за злочин који су починили њима подређени војници, те пропустили подузети нужне и разумне мјере како би починиоци били откривени, процесуирани и кажњени за ратни злочин.

Оптужени се терете за казнено дјело-ратни злочин против ратних заробљеника из чланка 175. КЗ БиХ.

Тужилаштво БиХ ће навде оптужнице доказивати позивањем око 70 свједока и стручних вјештака, те прилагањем више од 300 материјалних доказа.

Извор: Отисак.ба

MD MONTEL